Categories: SzórakozásKultúra

AGÓRA – 7. Mozinet Filmnapok

A 7. Mozinet Filmnapok országos rendezvénysorozat keretében négy nap alatt öt olyan alkotást mutatnak be az Agórában, melyek Cannes-ban és a Velencei Filmfesztiválon debütáltak, hazánkban pedig először a Mozinet Filmnapok keretében szerepelnek a mozivásznakon. Némely vetítésen vendégelőadók is részt vesznek. 

Október 20-án, péntek 18 órakor a Szeretet nélkül című, feliratos, orosz–francia–belga–német drámával indul a filmnapok. Andrej Zvjagincev, az Oscar-díjra jelölt Leviatán rendezője legújabb filmjével a zsűri díját nyerte el Cannes-ban. A Szeretet nélkül a képmutató és kilátástalan orosz hétköznapokba enged bepillantást, egy válófélben lévő család és hirtelen eltűnő fiuk drámáján keresztül. A vetítés előtt Kránicz Bence filmkritikus előadása nyitja meg a rendezvénysorozatot.

Október 21-én, szombaton 16 órakor a Fortunata című, feliratos, olasz drámával folytatódik a program. Fortunata élete telis-tele van embert próbáló kihívásokkal, a nő mégis örökké derűsen küzd az álmaiért. Erőszakoskodó, alkoholista rendőr férjétől nem egyszerű elválni, és kislányát jól láthatóan megviseli a helyzet. Az sem könnyíti meg az életüket, hogy Fortunata éjt-nappallá téve dolgozik azért, hogy megnyithassa saját fodrászszalonját és a saját lábára állhasson végre. A Fortunatát alakító Jasmine Trinca idén Cannes megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat.

Szombaton még egy film lesz, 18.30-kor az Eszeveszett esküvő, amely minden idők legsikeresebb francia filmje, az Életrevalók rendezőinek legújabb alkotása.

Egy életigenlő, fergetegesen szórakoztató és felemelő mozi egy álomesküvőről, ahol minden rosszul sül el. Az alkotás nem az ifjú pár, a család és a barátok, hanem a háttérben dolgozók szemén keresztül mutatja be az eseményeket.

Október 22-én, vasárnap 16 órakor a Megtorlás című, feliratos, holland–francia–német–belga–svéd–angol–amerikai westernt láthatják a filmkedvelők. A holland rendezőzseni, Martin Koolhoven részben Magyarországon forgatott filmje egy fiatal nő története, aki nem hajlandó elfogadni, hogy a férfiak uralta kegyetlen világ csupán tárgyként tekintsen rá, és a saját kezébe veszi a sorsát. Brutális, zsigerileg ható thriller a Megtorlás, amelynek a képei sokáig kísértik a nézőt. A vetítés előtt dr. Szabó F. Andrea (PhD) tart előadást.

Október 23-án, hétfőn 18 órakor a Viszontlátásra odafönt című, feliratos, francia történelmi dráma zárja a 7. Mozinet Filmnapokat. Albert Dupontel lenyűgöző képi világú, a huszadik század elején játszódó filmje Pierre Lemaitre világhírű regényének adaptációja. Pradelle főhadnagy a háború utolsó óráiban levezényel egy teljesen értelmetlen rohamot a kitüntetés reményében. A két szerencsétlen közkatona, Édouard és Albert közlegény csaknem az életükkel fizetnek ezért.

A vetítés után az Agóra munkatársai szeretettel várnak mindenkit egy hangulatos beszélgetésre és egy csésze forró teára!

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago