Categories: Közélet

ADÓJÓVÁÍRÁS – Az adóhivatal is segít a nyugdíjra gyűjteni

A személyi jövedelemadó bevallások elkészítésének idején százezer forint feletti összeggel is gyarapodhatnak a nyugdíjbiztosítással rendelkező adózók. A 2014 óta meglévő 20 százalékos adójóváírási lehetőségről évről-évre egyre kevesebben feledkeznek meg, az adóhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetek pedig tovább csökkentik azok arányát, akik elmulasztják érvényesíteni a nyugdíjcélú befizetések után járó adójóváírást.

Az éves befizetések után igénybe vehető akár 130 ezer forintos adójóváírás bevezetése sokak számára tette vonzóvá a hosszútávra szóló nyugdíjbiztosításokat, az MNB adatai szerint tavaly év végén 280 ezer volt a nyugdíjbiztosítási szerződések száma Magyarországon.

A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint ügyfelei egyre tudatosabbak, így egyre többen veszik igénybe a nyugdíjbiztosítási befizetések után járó adójóváírást. Míg a kedvező lehetőség bevezetése utáni első évben az ügyfelek több mint harmada hagyta elveszni az állami támogatást, ez az arány 2017-ben már 25 százalék volt, tavaly pedig 20 százalékra csökkent.

A biztosítók már kipostázták az adóigazolásokat

A javuló tendencia köszönhető annak is, hogy egyre többen készítik el adóbevallásukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített tervezet alapján, ugyanis ebben szerepelnek a nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos adatok is.

A biztosítótársaságok február közepéig postázták ügyfeleiknek azokat az igazolásokat, mely alapján igényelhető az adójóváírás. Fontos, hogy mindenképpen ellenőrizzük az adatokat a NAV által készített adóbevallás tervezetben is, még akkor is, ha a munkáltatónkon kívül nem kaptunk mástól jövedelmet, ugyanis a tévedés lehetősége nem zárható ki. Arra is figyelni kell, hogy ha valaki több nyugdíjbiztosítással is rendelkezik, akkor nyilatkozzon arról, hogy melyik biztosításra kéri az adójóváírást.

Nem csak a feledékenységen múlhat

Bár az elmúlt években drasztikusan csökkent azok aránya, akik nem igényelték vissza a nyugdíjbiztosítási befizetésük után járó adójóváírást, úgy gondoljuk, még mindig érdemes felhívni az adózók figyelmét erre a lehetőségre, különösen azokét, akik 2018-ban kezdték el a nyugdíjcélú öngondoskodást, így most először érvényesíthetik a 20 százalékos adójóváírást – mondta Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója. – Az adóhatóság idén mindenkinek elkészíti szja-bevallási tervezetét, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik, így arra számítunk, hogy ebben az évben tovább javulhat az adójóváírások visszaigénylésének aránya, még akkor is, ha vannak olyan esetek, amikor nem a feledékenységen múlik az adójóváírás elmaradása.

Az ügyfelek egy része nem, vagy csak részben tudja kérni a jóváírást: ilyenek például a KATA-s vállalkozók, vagy azok, akiknek nincs olyan magas keresetük, ami után érvényesíthetnék az adójóváírás teljes összegét, illetve akik más formában kimerítették az adókedvezmény keretüket, esetleg adó- vagy járuléktartozásuk van, de természetesen a munkahelyi juttatásként kapott nyugdíjcélú befizetések után sem igényelhető az adójóváírás.

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago