Közérzet · 2021.05.17.

A V-Busz Kft. hitelt vesz fel suttyomban, fű alatt

Tény, hogy a kormány jóváhagyása szükséges hozzá, de meglesz az is. Az alábbiakban Kovács Rajmund, önkormányzati képviselő sajtóközleményét olvashatják a V-Busz Kft. közel ötmilliárd forintos hitelfelvételével kapcsolatban.

Veszprém város polgármestere 2021. május 17-én egymaga eldöntötte, hogy a 2019. január elseje óta már több mint 2 milliárdot felemésztő, egyértelműen kudarcnak tekinthető V-Busz Kft.-t nem megszünteti, vagy átalakítja a hatékonyabb közpénzfelhasználás érdekében, hanem megbízza közel ötmilliárd forint hitel felvételével.

Május 11-ére Porga Gyula, Veszprém polgármestere online közgyűlést hívott össze, melynek egyik fő pontja az volt, hogy a közgyűlés eldönti a városi tömegközlekedést szervező cég sorsát. Aznap 13 óra körül jött az értesítés, hogy a napirendet mégsem tárgyalja a közgyűlés, mert az előterjesztés további előkészítést igényel. A mai napig nem kaptam semmilyen tájékoztatást a V-Busz Kft.-vel kapcsolatos elmaradt döntésről.

Majd ma megdöbbenve olvastam a város honlapján, hogy a polgármester a képviselők véleményének bekérése nélkül döntött. Porga Gyula újabb hitelt fog akasztani a veszprémi emberek nyakába, közel ötmilliárd forintot. Az összeg az új buszok bekerülési költsége és az egymilliárdos általános forgalmiadó kötelezettség, mert az áfá-t sem tudják kifizetni, arra is hitelt fog felvenni a város cége, a V-Busz Kft.

Ezt a hitelt is adófizetőknek kell majd visszafizetni 10 év alatt, feltéve, ha megkapja a polgármester a kormány jóváhagyását a hitelfelvételre. Veszprémben a polgármester visszaélt a veszélyhelyzettel. Suttyomban, fű alatt, az irodájában elbújva lökte bele még jobban városunkat az adósságspirálba. Gondolom, a fideszes képviselők sem tudták már vállalni ennek a döntésnek a terhét, így maradt a veszélyhelyzettel visszaélő egyéni döntés. De a felelősség is egyéni lesz, amikor kiderül, hogy ezt is kudarc kíséri majd. Persze, majd’ elfelejtettem, a vezető politikusok számára ez az ország a következmények nélküli ország…

Kovács Rajmund, önkormányzati képviselő

Az előzményekről itt, itt és itt olvashatnak.


Fotó: hirvilag.hu


[fbcomments]