Közérzet · 2021.02.03.

PÁLYÁZAT – Ez már a V-Busz alkonya?

Nem, a képen látható buszokkal soha nem fogunk Veszprémben munkába, bevásárolni, orvoshoz, piacra és iskolába járni. De van némi remény, hogy jövő ilyenkor már nem a sokat szidott lila buszokon kell bosszankodnunk a nem működő ajtók és a fűtés meg a klíma hiánya miatt, vagy őrjöngeni a kimaradó járatok és a lehetetlen jegyértékesítés okán.

Ugyanis pályázatot írt ki az önkormányzat, amelyre olyan jelentkezőket várnak – a lehetőség magyar és külföldi cégek, egyéni vállalkozók és konzorciumok számára egyaránt nyitott –, akik/amelyek közszolgáltatási szerződés keretében, a város közigazgatási területén vállalják autóbuszaikkal a menetrend szerinti helyi közösségi közlekedés zavartalan ellátását. Nem mellesleg garantálják hozzá a szükséges jármű- és buszvezetői állományt, a buszokon történő jegyvásárlás lehetőségét, a megfelelő utastájékoztatást és a tevékenység teljes körű műszaki kiszolgálását.


A pályázatokat április 6-áig várják, az eredményt május 7-én, de legkésőbb a hónap végéig tervezik kihirdetni, a tíz évre szóló szerződést pedig május 15-én, de legkésőbb június 30-áig írja alá az önkormányzat a nyertessel. Kíváncsian várjuk, hogy lesz-e a kiírásnak megfelelő jelentkező, mert ha nem, a pályázati eljárás eredménytelenül is véget érhet.

Az elbírálásnál nyolcvan százalékos súllyal esik latba a szolgáltatás jövő évi bekerülése, tízzel a teljes élettartamra vetített energiafelhasználási és szennyezőanyag-kibocsátási költség, míg öttel–öttel az alacsony padlós, szóló és csuklós buszok fogyasztása. A 2022. január 1-jétől 2031. december 31-éig hatályos szerződést az összességében legjobb ajánlatot benyújtó pályázóval köti meg az önkormányzat.

Kajánkodhatnánk most egy sort a V-Busz Kft. sikertelen történetén, de nem tesszük, mert ahhoz túl sokba került. A felelősség kérdését sem feszegetjük, vannak erre sokkal inkább hivatottak, legyen az ő felelősségük, ha elmulasztják. Kicsit persze aggódunk, hogy túl rövid az április 6-áig szabott határidő, de reménykedünk is: lesz talán egy olyan profi társaság, amelyik fantáziát és a korrekt üzlet lehetőségét látja Veszprém polgárainak XXI. századi kiszolgálásában. Úgy, ahogyan az Európa Kulturális Fővárosához méltó.


[fbcomments]