Kultúra

A Petőfi Színház egy pillanatra sem állt meg

A Veszprémi Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén Módri Györgyi színművész vehette át a Latinovits-díjat.

– Szinte számunkra is megdöbbentő, hogy az elmúlt időszakban mi mindent vitt véghez társulatunk – mondta a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál az intézmény évadzáró társulati ülésén. – Amikor a lehetőségek engedték, elkezdtük bepótolni évadunk bérletes előadásait, majd a szigorításokat követően elindult és több mint 180 alkalmat élt meg a Maradj otthon, majd mi megyünk! programsorozatunk, mely nem csak Veszprém-szerte, hanem a környező kistelepülésekhez is elvitte a színház gyógyító, feltöltő erejét. Karácsonykor online adventi eseményekkel és karácsonyfa-díszítéssel, különös szilveszter körjáratunkkal, anyák napján és gyermeknapon pedig kívánságműsorral és zenés kisbuszunkkal jártuk Veszprém városát. Húsvétkor a régi népi szokásokat megelevenítő vidám filmmel kedveskedtünk, március 15-én pedig, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére PETŐFIgyelő címmel készítettünk összeállítást korabeli versekkel, dalokkal. Maradj az iskolában, majd mi megyünk! programunkkal ünnepeltük közel 3000 veszprémi diákkal együtt a magyar kultúra napját, mely során tíz veszprémi általános iskola udvarára 18 színes, a magyar kultúrát megelevenítő műsorral érkeztünk. A biztonsági intézkedések betartása mellett volt lehetőségünk megrendezni hagyományos nyílt napunkat, magyar költészet napi eseményünket és bérletek éjszakája estünket is, valamint június 11. és 13. között a IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált. Több alkalommal is kultúrszurival, Önök kérték! programunkkal és Tapsolj csak nékem operettgálával köszöntük meg az egészségügyben, idősgondozásban dolgozóknak, a rendőröknek, katonáknak, mentősöknek a járvány alatt nyújtott alázatos, mindennapi munkáját, valamint igyekeztünk kitartó erőt vinni az intézmények dolgozóinak ebben a nehéz helyzetben. Legifjabb nézőinket sem hagytuk színházi élmény nélkül, hiszen április vége és június eleje között 35 intézménybe közel 3000 ifjú bérletesünknek vittük el a Maradj az óvodában, iskolában, majd mi megyünk! programunkon belül a Kukamese című zenés mesejátékunkat. A járványhelyzet alatt társulatunk dolgozói számos egészségügyi intézményben segítették az egészségügyben és idősgondozásban dolgozók munkáját. Május 9-e óta pedig ismét kitártuk kapuinkat nézőink előtt, és elkezdtük bérletpótló előadásainkat. Köszönöm mindenkinek a helytállást! Egy olyan dolog részesei lehetünk, amely évtizedek óta létezik, és bármi történjék is a világban, színház mindig lesz! Vigyázzunk a kultúra templomára, vigyázzunk a társulatunkra!

A Veszprémi Petőfi Színház nyáron is lüktet, megannyi élménnyel kedveskedik gyermek-, ifjú és felnőtt nézőinek, a színházkedvelőknek. Bérletpótló előadásaik mellett számos bérletszünetes előadással várják a közönséget. Július 16. és 18. között megrendezik a IV. Lélektől lélekig… Érzékenyítő Fesztivált. Június végén kezdődtek SzínHázVilág napközis és Carpe Diem! bentlakásos táboraik. Balatonalmádiban, a Magtár Kultúrtár-ház és Kolostor épületegyüttesében élénk nyári programmal várják a színházat, zenét, képzőművészetet szerető közönséget.

– Rendhagyó évet zárunk és kezdünk egyszerre – jelentette ki Brányi Mária alpolgármester. – Ez a világjárvány rányomta a bélyeget az élet minden területére, nem kímélve a kultúrát, színházakat sem. Ennek ellenére a Veszprémi Petőfi Színház ugyanazt a kimagasló teljesítményt, minőséget nyújtotta a pandémiás helyzet alatt is, mint amit már megszokhattunk tőle. Hiszen hány alkalommal vitték ki a legkülönfélébb formában a színházat és közvetítették a szeretetet, a kultúrát, a kitartást egész Veszprémben. Hálásan köszönöm mindazt, amit tettek Veszprém városáért!

Nagy Károly apátkanonok így szólt a társulathoz:

– Legyen ez a hála ünnepe! Hiszen olyan évadot zárunk, amikor a sok negatívumból a pozitívumot hozta ki a Veszprémi Petőfi Színház. A társulatnak végig volt ereje, bátorsága, hite, energiája.

Idén a társulati tagok szavazata alapján a háttérszakmában dolgozók közül Nádasy Gábor vehette át a Medgyaszay-díjat. Módri Györgyi színművész kapta a Latinovits-díjat, aki a járványhelyzetben nem csak mint színész, hanem mint sofőr is helytállt, és segítette az egészségügyi dolgozók munkáját is.

– Bár minden évben átadjuk az évad nézője díjat, most nem így teszünk – mondta Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, kreatív menedzser. – Idén annak a 3000 embernek szeretnénk köszönetet mondani és átadni ezt a díjat, akik minden helyzetben velünk maradtak és rendíthetetlenül szeretnének továbbra is a Veszprémi Petőfi Színház bérletesei lenni. Hálásan köszönjük a kitartást, a támogatást! Minden helyzetben közösségben a közönséggel!

Két új örökös tagot is köszöntöttek: Dobos Ildikó színművésznőt és Völgyesi Gyöngyi zenei vezető-korrepetitort.

A képen Módri Györgyi színművész és Völgyesi Gyöngyi zenei vezető-korrepetítor. Fotó: Veszprémi Petőfi Színház


Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago