Közélet

A „brüsszeli szankciók” a bűnbak

A Fidesz-kormány mindig kitalál egy külső ellenséget, okot, ami miatt rossz nekünk, nehogy észrevegyék az emberek, hogy sok nehézség éppen a kormány miatt van. Most épp a brüsszeli szankciók a bűnbak – írja a Nyomtass te is!

Megint hazugságokkal teli kampány indul milliárdokból, nemzeti konzultáció néven, hogy eltereljék a figyelmünket. Eközben egyre kínosabb, hogy országunk miniszterelnöke, Orbán Viktor mind többször állít már külföldön is valótlanságokat.

Egy példa a hazugságokból: Orbán már sokadszor mondja el a legkülönfélébb helyeken ezt a szöveget: „Magyarországra nem lehet tengeren ideszállítani az olajat. Csak csövön. A cső egyik vége Oroszországban van, a másik vége Magyarországon. És nincs másik cső.” Ehhez képest egy május 31-én megjelent hír szerint: „Szijjártó Péter megegyezett az Adria-kőolajvezeték kapacitásbővítéséről. Szükség esetén Horvátországon keresztül is elegendő kőolaj érkezhet Magyarországra.” Vagyis régóta van másik cső, amely éppen a tengerig ér.

A Magyarországon száguldó drágulást, inflációt Orbán az Oroszországgal szembeni brüsszeli szankciókkal igyekszik magyarázni. (A szankció szó jelentése: büntetés, megtorló intézkedés. Oka, hogy Oroszország február 24-én megtámadott egy független országot, Ukrajnát, ahol azóta is tart a gyilkos hadjárata.) Orbán állításával ellentétben a valóság az, hogy a robbanásszerű áremelkedés már jóval a háború kitörése előtt elindult Magyarországon. Az orosz kőolajra vonatkozó uniós tilalmak, szankciók ráadásul még meg sem kezdődtek: csak 2023 januárjától lépnek életbe. Magyarország pedig mentességet is kapott ez alól. Az orosz gázra jelenleg egyáltalán nincsenek szankciók. A piaci árát ennek ellenére a hétszeresére emelték. Ám vannak önkormányzatok, amelyektől tízszer, sőt 26-szor több pénzt követelnek, mint korábban.

Az Európai Unió és rajta kívül még sok fejlett nyugati ország gazdasági szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Vagyis nem vesznek tőle bizonyos dolgokat, és nem adnak el neki például fejlett technikát. Az Európai Unió már nyolc ilyen csomagot fogadott el, amelyeket Orbán Viktor is kivétel nélkül aláírt! Ezek már most is nagyon rosszat tesznek az orosz gazdaságnak, és hazugság az is, hogy azoknak fáj jobban, akik kivetették a szankciókat. A szankciók célja, hogy az oroszok hagyják abba a háborút. Ha megteszik, béke lesz, ha az ukránok leteszik a fegyvert, nem lesz többé Ukrajna. És ki tudja, Putyin megáll-e Ukrajnában.

Magyarországon nagyobb az infláció, jobban romlik a forint, jelentősebben emelkednek az energiaárak, mint szinte az összes többi európai országban. Természetesen belejátszik a háború is, de döntő mértékben Orbán Viktor elhibázott politikája miatt lett ekkora a baj nálunk. Miatta nem kapunk pénzt az Európai Uniótól. Ezért költenek megint milliárdokat nemzeti konzultációra, hátha megint elhiszik az emberek, hogy nem Orbán, hanem Brüsszel a hibás.

A Nyomtass te is! friss lapszámának további témái:

– Megállíthatatlan a magyar infláció

– Nem csitul a pedagógusok és a diákok tiltakozása

– Tönkreteszik a napelemes piacot is

– Hogyan kerülhetjük el az internetes csalókat?

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen töltheti le.

A képen gáztartályok a horvátországi Krk-sziget mellett. Fotó: Veszprém Kukac archív

Veszpremkukac

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago