Categories: Közélet

TŰZ – Még napokig tarthat az oltás

Mint arról a Veszprém Kukac Facebook-oldalán beszámoltunk, augusztus 10-én, szombaton délután hatalmas mennyiségű bálázott hulladék gyulladt ki a királyszentistváni szeméttelepen. Olvasóinktól folyamatosan érkeznek a beszámolók, és megkerestük a katasztrófavédelem illetékesét is.

Olvasóinktól folyamatosan érkeznek a bejelentések: Akarattyán, Fűzfőn, Kenesén, Almádiban is fojtogató a füst, rengeteg fotót kaptunk.

Balatonfűzfőt az éjjel ellepte a füst. Az embereket nem figyelmeztetik, mert a hivatalos álláspont szerint nincs mérgező anyag a levegőben, de az önkormányzat oldalán felszólítanak mindenkit, hogy az ablakokat csukja be. A tűzet még mindig nem sikerült eloltani. Teljes a hírzárlat.” „A lakosságot senki nem figyelmezteti. A híradóban semmi nincs. Rengeteg gyermek van kitéve a mérgező PE és HDPE és LDPE származéknak, ami súlyos betegségeket okozhatnak.” – írják olvasóink.

Balatonkenese ma reggel. Megült a füst a medencében. Olvasónk fotója

Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere ezt írta a település honlapjára: „Tájékoztatom a lakosságot, hogy a katasztrófavédelem mobil laborja méréseket végzett Balatonfűzfő több utcájában. A műszerek nem mutattak ki egészségre káros anyagot. Kérem, csukják be az ablakokat, lehetőség szerint tartózkodjanak zárt helyen! A katasztrófavédelem szakembereivel folyamatosan kapcsolatban vagyok. A helyzet nem igényel lakossági intézkedést. Amennyiben a helyzet változik, arról a rendelkezésre álló csatornákon értesíteni fogom a lakosságot.”

Kőszegi Ilona, Királyszentistván polgármestere pedig ezt: „Tisztelt Királyszentistvániak! Legutolsó tájékoztatás az üzemeltető részéről késő délután: ‘Sajnos a lángokat még mindig nem sikerült eloltani. Tovább nehezíti a munkálatokat a füst. Az ÉBH Nonprofit Kft két munkagépe és két szállító járműve segíti a katasztrófavédelem munkáját az utasítások szerint. A tűzzel érintett területről az SRF (másodlagos tüzelőanyag) áthelyezésre és elterítésre kerül, hogy még nagyobb területen tudják az anyagot hűteni. Közben a még lángoló SRF bálák fedésére a telephelyen deponált föld szállítása megkezdődött. A katasztrófavédelem kérésére, a fedés hatékonyságának növelése érdekében megkezdtük külsős munkagépek és szállítójárművek bevonását is a tűz oltásába. A tűz, a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően, még mindig nem veszélyeztet épületet. Személyi sérülés nem történt. A fejleményekről a továbbiakban is tájékoztatjuk Önöket.’ Kérem a lakosság szíves türelmét és megértését!”
Czaun János, az Észak–Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás elnöke szombaton nyilatkozott egy veszprémi portálnak, ám azóta nem tájékoztatta a lakosságot a fejleményekről. (Korábban itt írtunk a Észak–Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulásról.)

Mi megkerestük a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. A kérdéseinkre Csondor Henrietta szóvivő válaszolt.

Vannak-e még tűzoltók a helyszínen?

Igen, még dolgoznak a kollégák. Napokig eltarthat az oltás, mivel bálázott hulladék ég, a bálák közepe is izzik. Már megtörtént a leválasztás, azaz szétbontották az izzó bálákat. Körülbelül ezer négyzetméteres területről és több ezer köbméter szemétről van szó. Hatalmas a hőség a tűz közelében, egyébként is másodfokú hőségriasztás van érvényben, de a kollégák megfeszített erővel dolgoznak a nap 24 órájában. Embertelen, mit állnak ki. Gondoskodnunk kell a váltásukról, pihentetésükről is.

A környékbeli települések lakói panaszkodnak a füstre.

A tűzet már mérsékeltük, de az oltás velejárója a füst. Azokon a területeken pedig, ahol nincs légáramlak, megül a füst.

A levegőszennyezés miatt is aggódnak.

Kollégáink napok óta járják a környéket, és mobillaborjaikkal folyamatosan végeznek méréseket. A károsanyag-kibocsájtás eddig sehol sem haladta meg az egészségügyi határértéket. Ha ez változik, megtesszük a szükséges intézkedéseket.

Lehet már tudni, mi okozta a tüzet?

Egyelőre nem. A tűzvizsgálat az oltás befejezése után indul.

A katasztrófavédelem honlapján tegnap délután óta ez a közlemény olvasható, de hamarosan friss információk kerülnek fel az oldalra.

[stextbox id=”grey”]A királyszentistváni telep bűzétől évek óta szenvedők megnyugtatására Weingartner Balázs, a nemzeti kukaholding vezérigazgatója tavaly márciusban levélben tájékoztatta az érintett települések vezetőit, hogy bezárják a regionális hulladékkezelő központnak becézett szeméttelepet. Erről itt írtunk.[/stextbox]

 

Révész Erika

Recent Posts

ÉVIDÉZŐ – Ezen kukacoskodtunk tavaly

Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…

7 év ago

BÚÉK – A Balatonnál már délben koccintottak

A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…

7 év ago

CINIKE 2.0  – Az éhező viadala

Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…

7 év ago

NAV – Dohányár és online kassza

Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…

7 év ago

MESEKÓRHÁZ? – Az állam nem adja!

Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…

7 év ago

PLT-BOTRÁNY – Nyomoznak az Orbán-interjú ügyében

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…

7 év ago