Gazdaság / Közérzet · 2022.09.19.

ZSEBBE VÁGÓ – Megtisztított közalapítványok?

Zsebbe vágó kérdés, hogy komolyan veszi-e a kormány az uniónak tett ígéretét, például megtisztítják-e a közérdekű közalapítványok kuratóriumait a politikai szereplőktől.

Havi egymillió ütötte a markát az oktatáshoz és a kultúrához köthető közalapítványok elnökeinek. Volt, aki nagyvonalúan lemondott a tiszteletdíjról, a többség azonban úgy vélte, ez a pénz nagyszerűen egészíti ki miniszteri fizetését.

Bajban van a kormány, ha betartja az Európai Bizottságnak a közérdekű közalapítványoknál érvényes összeférhetetlenségi szabályokkal kapcsolatos kötelezettségét. Ennek következményeként a kuratóriumok élén és a szervezetekben nem lehet olyan személy, aki politikailag kötődik a kormánypárthoz. A meghatározás nehezen definiálható, viszont az biztos, hogy a miniszterek és az országgyűlési képviselők nem ülhetnek az irányító testületekben. A hvg.hu összesítése szerint a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összesen 33 szervezetet tart számon.


Veszprém érintett az ügyben, ugyanis a Brüsszellel tárgyaló miniszter, Navracsics Tibor – sok más funkciója mellett – a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke is.  Lázár János miniszter két helyen, de Nagy István, Szijjártó Péter, Varga Judit is elnökölnek közalapítványokat.

Vajon keresik már az utódjaikat?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]