ZONTA – A sárga rózsa jegyében

Ha mindenki a saját területén, a saját lehetőségein belül tesz valamit a rászorulókért, már jobb lesz a világ – vallják a Zonta Club veszprémi csoportjának tagjai, akik a napokban kötetlen beszélgetésre hívták a munkájuk iránt érdeklődőket. A nemzetközi szervezetről dr. Kristóf Mihályné tartott rövid ismertetőt, az 1993-ban megalakult veszprémi csoport munkáját pedig Sulákné Hontai Mária soros elnök foglalta össze.

Csejteiné Riz Ilona lírai dalbetétjeit hallgatva az élettelen kövekben is megrezdült volna a lélek, jobb hangulati aláfestést nem is választhattak volna a szervezők.


A földön 1,3 milliárd szegény ember él, 70 százalékuk nő. A felnőtt nők kétharmada analfabéta. Az iskolai végzettség nélküli gyermekek kétharmada lány. Évente négymillió nőt és lányt adnak el a világon… – sorolta Kristófné a nemzetközi Zonta Club által összegyűjtött adatokat. A közel száz éve, Amerikában megalakult, és ma 67 országban 33 ezer tagot számláló szervezet célja, hogy a nők helyzetén javítsanak, mert ha számukra sikerül egy jobb világot teremteni, az az emberiség számára is jobb világot jelent. Tevékenységük szimbóluma a sárga rózsa, amely az önkéntes munkát jelképezi. Ünnepüket, a Zonta-rózsa napját a nemzetközi nőnapon tartják, ez az összegzések és az új célok megfogalmazásának ideje, amikor fokozottan igyekszenek ráirányítani a figyelmet az önkéntesség jelentőségére.

Csejteiné Riz Ilona lírai dalbetétjeit hallgatva az élettelen kövekben is megrezdült volna a lélek

Csejteiné Riz Ilona lírai dalbetétjeit hallgatva az élettelen kövekben is megrezdült volna a lélek

A veszprémi Zonta Club tagjai a nők, a családok, a hátrányos helyzetűek megsegítéséért dolgoznak. Támogatják a művészeteket és felkarolják az ifjú tehetségeket. Jótékonysági koncertet, kiállítást, ismeretterjesztő, irodalmi, tudományos előadásokat szerveznek, de a munkájukat nehezíti, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb a céljaikat támogató szervezet, cég, magánszemély. Próbálkoznak pályázatokkal, de az adók egy százalékának felajánlásából is remélnek némi bevételt, amiből idén többek között az Együtt az Eltűnt Gyermekekért Alapítványt szeretnék támogatni.

egyszazalekAz elmúlt évek jótékony célú adományai kivétel nélkül jó helyre kerültek – derült ki az elnök asszony beszámolójából. A Zonta-ösztöndíjjal tehetséges, de nehéz anyagi körülmények között élő egyetemista lányokat segítettek. Az adók egy százalékából tudtak támogatást nyújtani egyebek között a Snétberger Zenei Tehetség Központnak és a cukorbeteg gyermekek Emberkék Alapítványának. Egyéb felajánlásokból és rendezvényeik bevételéből – ugyancsak a teljesség igénye nélkül – a farkasgyepűi tüdőszanatóriumnak, a veszprémi mentőszervezetnek és a megyei kórház gyermekosztályának fontos műszert vásároltak, illetve hozzájárultak a beszerzéshez, adományt juttattak a daganatos gyermekek bakonyszűcsi otthonának, a Bébi-koraszülött Mentő Alapítványnak és a Veszprém térségében élő pszichiátriai betegeknek. Komoly összeggel segítették egy ötgyermekes vörösiszap-károsult család új otthonhoz jutását, velük azóta is tartják a kapcsolatot, és támogatólag vesznek részt az életükben. Hozzájárultak a veszprémi hangversenyzongora megvásárlásához is.

A jelenlévőket arra kérték, ha kedvük és idejük engedi, csatlakozzanak hozzájuk, de mindenképpen vigyék hírét a szervezetnek, látogassák a rendezvényeiket és vigyék magukkal a barátaikat is, mert másokért jót tenni jó.


[fbcomments]