Közérzet / Kultúra · 2016.12.01.

ZONGORA – Megvalósult egy álom

Tíz évvel ezelőtt kezdődött. Voltak, akik kételkedtek, de a többség bízott és hitt abban, hogy a 19. századi veszprémi polgárok méltó utódaiként mi is képesek vagyunk a városunkért tenni és értéket teremteni – mondta szerdán Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke a Hangvillában azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: közadakozásból és a város kultúra iránt elkötelezett polgárainak összefogásával sikerült megvásárolni. és már meg is érkezett Veszprémbe a régóta vágyott Steinway hangversenyzongora.

A sajtótájékoztató résztvevőit Kováts Péter, a Veszprémi Hangversenyteremért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Mint mondta, különös büszkeséggel tölti el, hogy épp a veszprémiek vittek sikerre egy ilyen nemes kezdeményezést, amelynek az első lépését Péterné Rózsa Mária tette meg, amikor az alapítványt 2006-ban létrehozta. A Veszprémi Turisztikai Egyesület 2014-ben csatlakozott, és Zongora Veszprémnek címmel jótékonysági akciót hirdetett. A 96 ezer euróba, vagyis közel 30 millió forintba kerülő hangszer árának több mint a felét sikerült magánszemélyek, cégek és intézmények felajánlásaiból, különböző rendezvények bevételéből és a zenei világnapi koncertek „billentyűjegyeiből” összegyűjteni. A hiányzó összeget a Hangvilla tette hozzá – tudtuk meg Bélafi László ügyvezetőtől, aki megjegyezte, hogy ez a pénz is a város művészetpártoló közönségétől ered, akik a Hangvilla rendezvényeire szóló jegyek megvásárlásával járultak hozzá a sikerhez.


A zongorát a szervezők felkérésére a Grazban élő, zirci születésű és Veszprémhez is kötődő zongoraművész, Nyári Jenő választotta ki öt hangszer közül a Steinway hamburgi gyárában. Három óra állt rendelkezésére, Kováts Péterrel mindvégig „forró dróton” tartotta a kapcsolatot.  Abba, hogy milyen szempontok szerint döntött, hamarosan a veszprémieket is beavatja. Január 25-én ugyanis nagyszabású gálakoncerten adják át a zongorát, ahol erre is sor kerül. Kováts Péter annyit mindenesetre elárult, hogy egy egészen különleges hangzású és minőségű zongorával gazdagodott a város. Az ünnepi koncert első része igazi örömünnep lesz a veszprémi muzsikusok közreműködésével, míg a második részben Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész játékában és a Steinway briliáns hangzásában gyönyörködhet a közönség. A támogatók tiszteletjeggyel, mindenki más 3000 forintos belépődíj ellenében lehet részese a nagy eseménynek.

Fotók: Nagy Lajos, Neubauer Judit, Szabóné dr. Antal Edit


[fbcomments]