Tech / Egyéb · 2023.02.10.

ZÖLDVÁROS – Örülünk is, meg nem is

Májusra várható, hogy az Erzsébet sétányt és környezetét teljes egészében birtokba vehetik a veszprémiek. A sétautakat azonban már korábban megnyitják, amint az önkormányzat átveszi a munkaterületet a kivitelezőtől. A Zöld Város Projekt kivitelezési határideje március 31., ezt követi a műszaki átadás-átvételi eljárás.

A fenti információt Durmics Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője osztotta meg portálunkkal. Sorra vettük, mi minden valósul meg a Zöld Város Program keretében, kitérve a már most hallható kritikákra is.

Úgy általában Erzsébet ligetként szokás emlegetni a városnak ezt a parkos részét, pedig hivatalosan csak a kis Tesco felőli „csücsöktől” a volt gyermekkórházig (hamarosan ActiCity) terjedő területet nevezik így. Ez most sincs elzárva a forgalom elől. Egy átjáró gyalogút építésén és a zöldfelület frissítésén kívül egyéb beavatkozás itt nem történt – mutatta egy térképet kiterítve, hogy egyértelmű legyen, mikor, miről beszélgetünk.


zöldváros, ZÖLDVÁROS – Örülünk is, meg nem is

Az ActiCity-től a Csermák Antal Zeneiskoláig húzódik az Erzsébet sétány, ahol korszerűsítették a felső sétaút burkolatát, megújították a zöldfelületet, ülőbútorokat helyeztek el, talajtakaró növényeket ültetnek, virágágyásokat alakítanak ki. Veszprémi Imre szobrászművész három alkotása ugyancsak ide kerül. A sétány lezárását a nagygépek mozgása indokolta, mivel a területen zajló munkálatokhoz az építőanyagok egy részét itt szállították – magyarázta, majd rátértünk a Zöld Város rehabilitációs program leglátványosabb és legvitatottabb elemére.

A zeneiskola előtt felszámolt parkoló helyén korszerű, európai minőséget képviselő, biztonságos játszóteret alakítottak ki. A Magyar Építők felvételein látható, hogy néhány öreg fa a helyén maradt, ezek a játszótér egy részét beárnyékolják. Sajnos, a többit sütni fogja a nap, amin talán néhány napvitorla segítene.

zöldváros, ZÖLDVÁROS – Örülünk is, meg nem is

Folyamatban van a Laczkó Dezső Múzeum teljes felújítása. A névadó szobrát – amint a vezető kép is mutatja – az eddiginél méltóbb helyre, az épület előtti oszlopok közé helyezték át. Erzsébet királyné szobra ugyancsak új helyen lesz látható, és nem az útra, hanem a parkra fog tekinteni. A játszótér közelében állítják fel Csikász Imre Ülő lány című szobrát is, a zeneiskola elé pedig Veszely Jelena Furulyás lány című alkotásának bronz mása kerül. A Bakonyi Ház és a múzeum közötti területre etnobotanikai kertet telepítenek, néhány őshonos gyümölcsfával, fűszer- és gyógynövényágyásokkal. Ha gondját viselik, érdekes látványosság lehet.

A múzeum másik oldala és a zeneiskola között egy kis szabadtéri színpad épül, előtte egy nagyobb rendezvénytér lesz, térkőburkolattal. Ez a burkolt felület két széles kivezetéssel egészen a főútig húzódik. Kérdésemre, hogy mi indokolja ekkora terület egybefüggő térkövezését, az irodavezető azt válaszolta, hogy egyrészt ezek terelik a gyalogosforgalmat a színházkert, illetve a vármegyeháza felé, másrészt biztosítják a múzeum megközelítését a teherforgalom számára. Hozzátette még, hogy a tér kialakítása a tájépítész tervezői koncepcióját tükrözi. A kávézónál rögzített oszlopok, a múzeumhoz vezető úton pedig leereszthető oszlopsor zárja majd le a területet az autók elől.

zöldváros, ZÖLDVÁROS – Örülünk is, meg nem is

– Ezek szerint a „kiss & go” parkolás lehetőségét végleg elvetették? A gyermekeiket zeneiskolába hordó szülők erősen sérelmezik, hogy nincs hol megállniuk, amíg a hangszereiket cipelő kisdiákokat kirakják a kocsiból vagy felveszik őket.

Ez valóban probléma, szülőként én is tapasztalom. Ugyanez van a könyvtárnál, ahova szintén sok gyerek jár kölcsönözni vagy akár szabadidős programokra. Az SZTK-val szemközti oldalon a gyalogjárda mellett egy későbbi fejlesztési célként szerepel a parkolóbővítés. Addig is az egyetemi mélygarázs megoldás lehet, onnan közvetlen feljáró lesz a zeneiskola felé. Sok parkolót építettünk mostanában, de az autók számának növekedésével nem tudunk lépést tartani.

– Egy fizetős parkoló öt-tíz perces megállásért?

Nincsenek információim az üzemeltetés feltételeiről, de talán ki lehet rá találni valamit.

zöldváros, ZÖLDVÁROS – Örülünk is, meg nem is

A Szent Miklós-szeg bevonása a város turisztikai és pihenőövezetébe dicséretes eleme a projektnek. Csak hát meglehetős felfordulással jár. A Kálvária-dombként emlegetett szikla tetején a XIII. századi Szent Miklós-plébániatemplom romjai láthatók. A templom 1550-re teljesen elpusztult és nem építették újjá. Bár 2006-ban a Kálvária-dombot felújították, csak egy eldugott lépcsősoron lehetett feljutni rá. Az egyszerűbb és akadálymentes megközelítést szolgálja majd az a támfalsétány, aminek az építését sok veszprémi elszörnyedve figyelte. Acélszerkezetek, sok beton, művinek ható kőburkolat a támfal oldalán, a bokrok és cserjék teljes kiirtása a járda és a fal között…

– Miért volt erre szükség?

A régi kőfalak és az egykor hozzájuk támaszkodó lakóházak falmaradványai nagyon rossz állapotban voltak. A támfalat meg kellett erősíteni. Az ott lévő egészséges fákat megtartottuk, az egyéb növényzet visszapótlását elkezdjük. Lugossy László II. világháborús emlékműve és Csontos László Almás leány szobra is ott marad, a megszokott környezetben. A munkagépek már levonultak erről a területről, a helyreállítás megkezdődhet.

zöldváros, ZÖLDVÁROS – Örülünk is, meg nem is

A támfalsétány egy olyan sétaútvonal lesz, amelyen át a mozgáskorlátozottak, a babakocsisok, az idősek is könnyen feljuthatnak a domb tetejére. Ott is sétautakat alakítunk ki, pihenőpadokat helyezünk el és oda kerül Veszprémi Imre szobrászművész további négy köztéri alkotása. A hely történetét információs táblákon fogjuk bemutatni – érvelt az építkezés mellett Durmics Zsuzsanna.

zöldváros, ZÖLDVÁROS – Örülünk is, meg nem is

Ha lehet, még a támfalsétánynál is megosztóbb az épülő kávézó látványa. Sokan tartják feleslegesnek, még többen csúnyának, de legalábbis tájidegennek. Mindennek ellenére ott lesz, talán majd megbarátkozunk vele. Egyelőre annyit tudunk róla biztosan, hogy zöldtetős lesz, ami megfelelő szögből, de leginkább felülről szemlélve némileg lágyítja az arrogánsan hegyes, acél-beton-üveg építmény összhatását. A tető szélén körbefutó járda egyik vége egy acélhíddal a támfalsétányhoz kapcsolódik, míg a másik levezet a Kálvária-domb tövébe.

Rossz hír, hogy a színházkert megújítása pillanatnyilag nem része a Zöld Város Projektnek. Ott idén nem terveznek semmit, zöldfelületi rehabilitáció sem várható. Remélhetőleg egy alapos rendbetételre futja majd azért, ha a túloldalon befejeződnek a munkálatok, mert a mostani állapotában nagyon szomorú képet mutat.

Vezető képünkön: A múzeum előtti régi parkoló helyén játszótér épült. Képek forrása: magyarepitok.hu


[fbcomments]