Közérzet · 2021.12.01.

Zöldhulladék – Vége a zsákos gyűjtésnek

December 4-én, szombaton – kivételesen – a szolgáltató megkezdi a lakosság által összegyűjtött és bezsákolva a közterületre kirakott zöldhulladék begyűjtését.

Vegyes lakossági fogadtatása volt, amikor kiderült, hogy a zöldhulladék tavaszi és őszi begyűjtése megszűnik Veszprémben. Aki tehette, megvásárolta a barna gyűjtőedényt, de az elmúlt hetek az aggódókat igazolták: ez nem elég. A szolgáltató lépett. December 4-én, szombaton a szolgáltató megkezdi a lakosság által összegyűjtött és bezsákolva a közterületre kirakott zöldhulladék begyűjtését.

A zöldhulladékos gyűjtőedények bevezetésével két nagy gond van. Az egyik, hogy nincs mindenkinek, hiszen el kellene menni érte az ügyfélszolgálatra, és pénzbe is kerül. A másik, hogy a havonkénti egyszeri ürítésük tavasszal és ősszel nem elegendő. A zöldhulladékot le lehetne ugyan adni a Kistó utcai hulladékudvarban, de az emberek jó része nem tudja megoldani a szállítást. Czaun Jánost, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjét arról kérdeztük, tervezik-e a rendszer felülvizsgálatát.

– Egyelőre nem tervezzük. Tapasztalataink szerint a zöldhulladék gyűjtésének új rendszere széles lakossági együttműködés mellett megfelelően vizsgázott. A megvásárolt gyűjtőedények száma is ezt mutatja. A veszprémi lakosok jelentős része tudomásul vette a változást, melynek során idén először, nyolc hónapon keresztül zökkenőmentes volt a szolgáltatásunk. A rendszer kommunális zsákokkal való kiegészítése pedig a jövőben megoldást fog nyújtani a tavaszi és őszi többlet zöldhulladék kezelésében is.

Vagyis nincs szándékukban visszaállítani a korábban bevált tavaszi és őszi begyűjtési szisztémát?

– Ettől az évtől a város az új hulladékgazdálkodási rendelet alapján, a közterületek tisztaságának és a városkép rendezettségének megóvása érdekében megszüntette a tavaszi és őszi, utcára kihelyezős zöldhulladékgyűjtési akciót. Helyette bevezette a városképileg sokkal kulturáltabb, üzemeltetési oldalról pedig jóval kezelhetőbb barna gyűjtőedényes rendszert. Ez szintén házhoz menő, így megoldást kínál azon lakosok számára, akik a zöldhulladékot nem tudják a hulladékudvarba eljuttatni.

Miért kellett a régi rendszert megszüntetni?

– Az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Konzorcium 9/2017 (XI.22.) határozata kimondja: Hulladékudvaron vagy a gyűjtőponton történhet a zöldhulladék gyűjtés, mennyiségi korlát 150 kg/ingatlan/év. Ezen felül térítés ellenében adhatja át a lakos, és az nem része a közszolgáltatásnak.” Veszprémben azonban a szolgáltató nem mozdult el a kizárólagos, hulladékudvaros begyűjtés irányába, és nem csökkentette jelentősen a zöldhulladék begyűjtésének műszaki tartalmát, hanem ennél egy sokkal kezelhetőbb, lakosságbarát megoldást kínált. A mennyiségi korlát nélküli, ház elé kirakásos módszer visszaállítása finanszírozás hiányában fenntarthatatlan, és a konzorcium határozatával is ellentétes lenne.

– Van arra ötletük, hogy a zöldhulladékos barna és ugyanígy a kommunális hulladékos kék zsákokat ne csak az ügyfélszolgálaton lehessen megvásárolni, hanem például az üzletekben is?

– Érkezett már hozzánk több hasonló lakossági igény, ezek kivitelezhetőségét vizsgáljuk.

– A napokban bejelentették, hogy változik az eddigi gyakorlat a Kistó utcában és a cseri murvabányában is. Mi indokolja a Kistó utcában az előzetes regisztrációt? Ez sokak számára gondot, vagy egyszerűen csak macerát jelent. Borítékolható, hogy nőni fog az illegális lerakások száma.

– Január 1-jétől a veszprémi Kistó utcai hulladékudvarban bevezetjük az előzetes regisztrációt. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag előzetes regisztrációval rendelkező ügyfeleket fogadunk, hanem azt, hogy aki előzetesen regisztrál, őt abban az időpontban elsőbbségben részesítjük majd. A döntés indoka a hulladékudvar népszerűségével járó nagy fokú látogatottság. Borítékolható, hogy ettől nem fog nőni az illegális lerakások száma. A veszprémi lakosok egyre környezettudatosabbak és egyre jobban vigyáznak a környezetükre, amit ezúton is köszönünk.

– A cseri murvabányában miért szűnik meg a szombati nyitvatartás? A lakossági ügyfelek munkanapokon nem tudják a lehetőséget kihasználni.

– A telephely hétvégi látogatottsága a tél közeledtével egyre csökkent, így azt tavaszig gazdasági megfontolásból csak hétköznapokon tartjuk nyitva. A szombati nyitvatartást a tavaszi időszak kezdetével újra mérlegelni fogjuk.

Amióta a kertvárosi részeken nincsenek szelektív hulladékgyűjtő szigetek, nagyon nehéz az üvegektől megszabadulni. Tervezik esetleg, hogy a nem lakótelepeken élők számára üveggyűjtő edényeket rendszeresítenek?

– Ilyenek jelenleg is működnek Veszprémben, és amennyiben arra igény mutatkozik, szívesen biztosítjuk a lakosság számára. A probléma és a bevonásuk oka minden esetben lakossági tiltakozásra vezethető vissza, ugyanis az üveggyűjtő konténerek kezelése rendkívül zajos üzem. Kevesen tudják, de az üveghulladékot a 300 négyzetméter alapterületű üzlettel rendelkező forgalmazók is kötelesek térítésmentesen átvenni, így a lakosok ezekben az üzletekben leadhatják a háztartásokban keletkező üres üvegeiket.

Fotó: a szerző


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!