Közérzet / Életmód · 2021.01.31.

ZÖLDHULLADÉK – Nem boldogok a kerttulajdonosok

Három napja megírtuk, hogy a város új hulladékgazdálkodási rendelete alapján az idei évtől kezdődően megszűnik az „utcára kihelyezős”, tavaszi és őszi zöldhulladékgyűjtés Veszprémben. Helyette elsősorban a komposztálást, másodsorban a bevezetendő havonkénti gyűjtést, illetve a hulladékudvart ajánlják a kertes házak lakóinak. Csakhogy másnap a VKSZ Zrt. oldalán egy további információ is megjelent.

Eszerint a Kistó utcai hulladékudvarban ugyancsak változások lesznek. A zöldhulladékra éves átvételi korlátot vezetnek be, ingatlanonként 150 kilogrammban maximálva a térítésmentesen leadható kerti hulladék mennyiségét. A kvóta fölötti többlet díjkötelessé válik.


Ugyanitt olvasható, hogy akik az adott évben már kihasználták a hulladékudvarban térítésmentesen leadható kvótát, lehetőségük van a VKSZ Zrt. hulladékgyűjtő telephelyén (8200 Veszprém, Külterület 0105/1. régi cseri murvabánya mellett) jelentősebb sorban állás nélkül megszabadulni a zöldhulladéktól. A többletmennyiség átvételi díja megegyezik a hulladékudvarban alkalmazott díjjal. Ha jól értjük, ez azt jelenti, hogy a 150 kilón felül mindkét helyen fizetni kell. További újdonság, hogy a gazdálkodó szervezetek február 1. után kizárólag ezen a külterületi telepen adhatják le a lomb- és zöldhulladékukat.

Olvasóink közül többen is méltatlankodtak az átállás miatt. Mert az igaz, hogy a VHK Nonprofit Kft. április 1-jétől november 30-áig havonta egyszer – a szelektív kukák ürítéséhez hasonlóan – házhoz menő rendszerben fogja gyűjteni a zöldhulladékot, de aki kertet, udvart gondoz, az pontosan tudja, hogy a zöldhulladék jelentős része nem havonként, hanem főleg tavasszal (metszések, megújítások) és ősszel (lehulló levelek) képződik, akkor viszont irgalmatlan mennyiségben. A szolgáltató szabványos, felmatricázott, 120 és 240 literes gyűjtőedényeit márciustól lehet majd megvásárolni, az árakat később közlik.

Az elégedetlenség nagyrészt érthető. Komposztálásra nincs mindenkinek helye, ideje, energiája. A hulladékudvar és a murvabánya melletti telephely csak azoknak megoldás, akik autóval rendelkeznek, lehetőleg jó nagy rakterűvel. Nálunk az ősszel 12 nagy fekete szemeteszsákot töltött meg csak a diófa levele, nagyjából egy hónap alatt. Ennyi a hulladékgyűjtő edénybe nem fér, a személykocsi csomagtartójába is legfeljebb kettő. További probléma a hulladékudvar nyitvatartási rendje: hétfőtől péntekig 7 és15 óra között, szombaton 8-tól 12-ig. A munkába járóknak csak ez utóbbi jöhet számításba.

Mi várható? Nagy eséllyel megtelnek a kommunális kukák zöldhulladékkal, az „élelmesebbek” majd igénybe veszik a lakótelepi gyűjtőedényeket és újra lesz avarégetés meg kerti tűzrakás a nagyobb ágak, nyesedékek eltüntetésére. Esetleg deponáljuk a tavaszi zöldhulladékot és apránként szabadulunk meg tőle a nyári hónapokban, de az őszi avart mégse tárolhatjuk áprilisig.


[fbcomments]