Közérzet · 2022.10.26.

Zászlóerdő élőlánccal, sztrájk a Lovassyban

Zászlóerdő és 14 kilométer hosszú élőlánc. Erre készülnek csütörtökön a fővárosban a pedagógusok. Újabb akciót szerveznek a szakszervezetek, az Egységes Diákfront pedig támogatja a tanárokat. Veszprémben a Lovassy gimnáziumban sztrájk lesz.

Miután eddig sem a nyílt levelek, sem a sztrájk nem vezetett semmilyen megoldásra, a tanárok érdekvédelmi szervezetei október 27-én munkabeszüntetésre készülnek.

Őket erősítik majd a diákok, akik élőláncot szerveznek. Budapest egész belvárosát ölelik körül. Terveik szerint zászlókkal díszítik fel a Margit hidat, hogy még többen lássák az oktatásért formálódó szövetség szimbólumát. A szülőkkel együtt szeretnék elérni az oktatás reformját, a tanárok sztrájkjogának visszaállítását és az azonnali béremelést.


Az ország döntéshozóit arra kérik, tartsák napirenden az oktatás ügyét és társadalmi diskurzus megnyitásával dolgozzanak ki olyan átfogó oktatási reformtervet szakszervezetek, diákönkormányzatok és pedagógiai szakértők bevonásával, amely a társadalmi mobilitás elvein nyugszik. Az országos diákmozgalom magját a budapestieken kívül szegediek, szentesiek, békéscsabaiak, gyulaiak, debreceniek, győriek képezik. Öt alapelvet határoztak meg. Ezek a következők: megoldást a tanárhiányra, használható tananyagot, élhetőbb körülményeket az iskolákba, vissza a sztrájkjogot és folyamatos figyelmet követelnek az oktatásra.

Az Egységes Diákfront a céljait pártpolitikától függetlenül kívánja elérni. A magyar nemzet alapvető érdeke a magas színvonalú, esélyegyenlőséget adó, átlátható oktatási rendszer. Eddig sem fogadtak el támogatást egyetlen parlamenti párttól sem, ezért továbbra is azt kérik, csak olyan önszerveződő csoportok csatlakozzanak mozgalmukhoz, amelyek hisznek az összefogás erejében, a változtatás lehetőségében.

Veszprémben már volt élőlánc az oktatás ügyéért október 5-én 1200 résztvevővel.

A fotó a veszprémi élőláncon készült


[fbcomments]