Közérzet · 2019.08.12.

ZÁRÓJEL – Nyolcvan éves, és néha rossz hírű

Fennállásának 80. esztendejét ünneplő veszprémi nevezetességünk, a viadukt némi rossz híréről is ismert, ugyanis vonzza az öngyilkosjelölteket. Pontos statisztika nincs arról, hányan választották a hidat ahhoz, hogy megváljanak az életüktől, viszont három éve a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége veszprémi szervezete a segélyhívó telefonszámával felmatricázta a hidat.

Egymás után három befejezett öngyilkosság történt 2016 októberében a Viadukton, és kaptunk egy hívást is, ez az eset végül nem torkollott tragédiába, ezért 2017 februárjában felmatricáztuk a hidat, később pedig az önkormányzat segítségével visszakerültek a telefonfülkék a híd két végére – mondja Kiss Katalin, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége dunántúli régióvezetője. (A matricázásról itt tudósítottunk.) – A Hívj minket! 116-123 projekt kivitelezésében segítséget kértünk. A felhívásunkra a Paper Dog Hungary Kft. munkatársa, Voko Péter jelentkezett, Bella Márk grafikus tervezte meg a matricát, majd szponzorokat is ők kerestek a nyomtatáshoz, mindezt Oliver Morgan ügyvezetővel egyetértésben, karitatív módon. A tavalyi évet megúsztuk, de nemrégiben, három héttel ezelőtt történt egy befejezett öngyilkosság, és az ugrás előtt nem érkezett hívás a 116-123-ra.


A régióvezető elmondta, hogy az utóbbi időben sajnos megszaporodtak az inadekvát, azaz a hecc- és a zaklató hívások.

Ezek azért veszélyesek, mert lehet, hogy miattuk, a hecchívás közben pont egy olyan személy nem fog elérni bennünket, vagy csak későn, akinek igazán szüksége lenne a segítségünkre.

[stextbox id=”grey”]

Szeptember 10-én, az öngyilkosságmegelőzési világnapon Szombathelyen régiós konferenciát tartanak a szakembereknek.

 

[/stextbox]

[stextbox id=”warning”]Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes, lelki elsősegély számot![/stextbox]


[fbcomments]