Közérzet · 2023.09.06.

ZÁLOGKÖLCSÖN – Segítség vagy uzsora?

Nagy segítség ez a magyar családoknak. Mostanában gyakran olvashatjuk ezt a kommentet a közösségi médiában olyan posztok alatt, amelyek a NER újabb és újabb pénzherdálásáról szólnak. A zálogkölcsön elnevezésű „segítségről” is ez jutott eszembe.

Úgynevezett szakértői sajtóanyagként jutott el a szerkesztőségünkbe a BÁV levele. A cég zálogkölcsön formájában „könnyít” az iskolakezdés terhein. Azt írják: „A BÁV Zálogkölcsön segítségével bárki könnyen és gyorsan hozzájuthat az átmeneti időszak áthidalásához szükséges készpénzhez, amelynek felvételéhez nem kell munkáltatói igazolás, ingatlanfedezet vagy meglévő folyószámla. Mindezt ugyanis a zálogba adott értéktárgy helyettesíti, ami lehet arany ékszer, egyéb aranytárgy, de akár festmény, műtárgy, nagy értékű óra is.”

Hát ide jutottunk. Az iskolakezdéshez eddig is sokan vettek föl személyi kölcsönt, de hogy zálogba adják a családi aranyat, a lakás falán lógó festményt, arra szerintem kevesen gondoltak – ha egyáltalán van még valakinél családi arany vagy festmény. A zálogházak mindenesetre élnek az apropó (az iskolakezdés) adta lehetőséggel, és felkínálják a „segítségüket”, amit mi inkább uzsorának neveznénk. Miért is? A szakértői sajtóanyag végén egészen apró betűkkel ez áll: THM 21,9–52,0%. Igen, jól látják: ötven százalék. Mit mondjunk: nagy segítség ez a magyar családoknak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

[fbcomments]