Szórakozás · 2021.12.21.

Z generáció – Találkozási pontok Veszprémben

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és a Lélektér Alapítvány koordinálásával kezdetét vette a Z generációt megcélzó VeszprémGeneration.

A tízes-húszas éveikben járó fiataloknak szóló projekt célja, hogy Veszprémben létrejöjjön négy kültéri találkozási pont, amelyeket a Z generáció tagjai saját igényeik szerint, saját stílusukban álmodnak meg. A város négy pontján létrejövő egyedi arculatú találkozási pontokat jövőre már használhatják is a fiatalok.

A 2023 végéig tartó munka teljes egészében a fiatalok bevonásával zajlik, és azt kizárólag saját látásmódjuk, elképzelésük formálja. A fiatal önkéntesek először négy kültéri találkozási pontot álmodnak meg és valósítanak meg. A csapatok 2023-ban pontonként 3-3 eseményt szerveznek saját korosztályuk számára.

A Lélektér Alapítvány által meghirdetett projekthez pár nap leforgása alatt rengeteg önkéntes jelentkezett, így a hétfős csapatok már össze is álltak. Minden csapatnak lesz egy-egy mentora, aki segíti őket a tervezéstől a megvalósításig. A helyszíneket és azok berendezését az önkéntes fiatalok tervei szerint saját maguk határozzák meg, hiszen ők azok, akik igazán tudják mire van szüksége a korosztálynak.

A projekt célja, hogy felpezsdítse a Z generáció közösségi életét, a fiatalok olyan helyszíneken találkozzanak, társalogjanak, amelyek számukra esztétikusak és csalogatóak, illetve egyedi funkcionális értékekkel bírnak, akár pihenésről, akár szórakozásról van szó. A csapatok tagjai többek között a Vediökből, a Pannon Egyetem hallgatóiból és a waldorfosokból verbuválódtak.

A szervezők hosszabb távú elképzelése, hogy a találkozási pontokon túl a VeszprémGeneration egy fiatalos, Veszprém-központú branddé váljon, amely nem csak képviseli a generációt, de azt a generáció tagjai is tervezik meg.

A VeszprémGeneration részleteiről a folyamatosan frissülő lelekteralapitvany.com oldalon tájékozódhat.

Az 1990-es évek közepe és a 2010-es évek eleje között születettek a Z generáció tagjai. Ez a csoport egy új típusú nemzedék, amelynek kialakulásában a technika száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet. Ők beleszülettek a digitális technológiák világába, amelyben már elképzelhetetlen élni a Web 2.0, a mobiltelefonok és más digitális, kommunikációs eszközök használata nélkül. A Z generációra használt másik fogalom a Marc Prensky által alkotott „digitális bennszülöttek” kifejezés. Jellemző rájuk, hogy lázadnak minden és mindenki ellen, néha felettébb sajátos és elgondolkodtató módon látják a világot.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!