Egyéb · 2022.10.18.

VVV – Mezőségi dúdoló és Nelson-mise

Veszprém Város Vegyeskara két programmal várja a kórusmuzsika szerelmeseit. Október 22-én a Dúdoló workshopjával, október 23-án pedig a Nelson-mise előadásával.

A vegyeskar kóruscsaládjának tagja, a Dúdoló Népzenei Együttes október 22-én, szombaton, 14.30-tól a Hangvilla konferenciatermében várja a karvezetőket és a népdal szerelmeseit. A workshopot Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, tanár vezeti. A műhely énekes anyagai az erdélyi Feketelak, Buza és Melegföldvár dallamai lesznek.

A rendezvényre nem szükséges az előzetes regisztráció, és a részvétel ingyenes.


A Dúdoló énekegyüttes egyébként heti rendszerességgel várja a népdalok szerelmeseit. A népdalok világát és az együtt éneklés varázsát központba helyező foglalkozások minden héten hétfőn 18 órakor kezdődnek a Hangvillában. A legkisebbektől egészen a felnőtt korosztályig bárki részt vehet a Baksa Kata Aranypáva díjas népdalénekes által vezetett foglalkozásokon.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából Veszprém város ünnepi megemlékezésének keretében Haydn Nelson-mise című művét hallhatja a közönség október 23-án 19.30-kor a Hangvilla nagytermében.

Joseph Haydn utolsó hat nagy miséjének harmadik darabja 1798-ban, a Teremtés bemutatásának évében készült el. A szerző eredetileg a Missa in Angustiis, azaz szorongattatás, félelem idején írott mise címmel illette, amellyel az egész Európát fenyegető napóleoni háborúkra utalt. A háborúk angol hadvezére, Nelson admirális 1800-ban meglátogatta Haydnt. Ekkor a mester, híres vendége tiszteletére újra előadta a hadvezér 1798-as abukiri győzelme idején komponált miséjét. Ettől kezdve nevezik a művet Nelson-misének.

Előadók: Veszprém Város Vegyeskara (karigazgató: Erdélyi Ágnes), Győri Filharmonikus Zenekar, Zemlényi Eszter (szoprán), Molnár Anna (alt), Csapó József (tenor), Hámori Szabolcs (basszus). Vezényel: Dobszay Péter.

A belépés ingyenes, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

A képen Veszprém Város Vegyeskara és a Győri Filharmonikus Zenekar


[fbcomments]