Sárga / Sport · 2015.07.06.

VUKE – Nem csak az eredményesség számít

A Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE) négy évvel ezelőtt alakult meg, mondhatni a semmiből teremtették meg az alapjait. A cél az volt, hogy a sportág népszerűsítése és tömegesítése érdekében játékszert adjanak a sportágat kedvelő gyermekek kezébe. A későbbi körültekintő játékostoborzások, tornaterem-keresések, majd az anyagi áldozatokat kívánó szerelésvásárlások után kirajzolódott számukra egy szakmailag megfelelő út. 

Ennek középpontjában azóta is a fiatalok hozzáértő képzése, gondos versenyeztetése és főként sportemberré nevelése szerepel. Miután végiggondolták a képzést, meghatározták a fejlesztési tervet. A szakemberek közös nevezőre jutottak abban, miszerint a kitűzött célokat csak akkor érhetik el, ha az oktatás új szemlélet mentén és új források bevonásával kezdődik el.


– Az utánpótlás-nevelés egyik alappillére a széles tömegbázis kialakítása, ami a tehetségek kiválasztásának lehetőségét és a sportág szeretetét biztosítja. Fontos, hogy a kevésbé tehetséges fiatalok is maradjanak a sportági rendszerben, és a kosárlabdázás valamely fajtáját űzzék, támogassák és kövessék – mondta Petőfi Lajos. A VUKE szakmai vezetője többek között azt is elmondta: – Az A csoportos szakosztályok háttérbázisához nemritkán tíz-tizenkét korosztályos csapat tartozik. Ők hetente négy-öt, míg az akadémiai központok hat-hét edzéssel képezik az ifjakat. A fejlődés, illetve a versenyképesség érdekében nekünk is ezt kell szem előtt tartanunk. Tehát minél több fiatalra és egyre több gyakorlási lehetőségre lenne szükségünk.

A veszprémiek immár öt korcsoportos gárdát működtetnek, mintegy száz, nyolc-tizennyolc év közötti igazolt fiatal látogatja rendszeresen a foglalkozásokat. A legkisebbek, az U11-es korcsoport (kenguruk) Petőfi Lajos vezetésével ismerkednek a sportág alapelemeivel. Az U12 (gyermek) és az U14 (serdülő) gárda felkészítését Papné Klein Ágnes iránytja. Az U16 és U18-as (junior) csoport szakvezetői: Petőfi Áron (korábban Mérész Csaba), Simon László és Sipos Ádám.

Olyan sportolókat szándékoznak nevelni, akik az élet minden területén megállják a helyüket. Emellett céljuk az értékteremtés, hogy a legjobbak, az arra érdemesek a legmagasabb szintig eljussanak a sportág ranglétráján. Szeifert Zalán, Soós Nagy Bendegúz és Nagy Martin már bemutatkozhatott az NB I/B-s HOYA-Pannon Egyetem Veszprém felnőtt csapatában is. Ám nem lennénk meglepve, ha idővel, a náluknál fiatalabb Soós Nagy Kornél, Szűcs Péter, Kalincsák Péter és Kovács Bálint szintén követné őket a sorban.


[fbcomments]