Kultúra · 2022.08.19.

VOKÁL – Jubilál a vegyeskar ifjúsági kórusa

A Vokál, Veszprém Város Vegyeskarának ifjúsági kórusa augusztus 27-én egész napos programmal ünnepli húszéves éneklő közösségét az Ifjúsági Koncertpódium sorozat keretében a Hangvillában.

A jubileumi eseményen felelevenítik a gyermekkori emlékeket és a legkedvesebb dalokat. A koncerten fellépnek az együttesből hivatásos muzsikussá vált fiatalok is, és zenél az alapításkor és azóta is gyakran közreműködő Swing-Swing zenekar. A Veszprém Város Vegyeskara Egyesület szeretettel várja a kóruscsalád minden tagját és zeneszerető barátaikat is.

Program:


A Hangvilla termeiben egész nap vetítés, kiállítás

10:00 – 12:30 Repertoárfrissítő próba a Vokál régi és mai tagjaival

14:30 – 15:15 Soundpainting – kreatív zenei játék Golarits Flórával

14:30 – 16:30 Veszprém Város Vegyeskara és a jelenlegi Vokál próbája

17:00 – 19:00 Koncert

Fellépnek: Veszprém Város Vegyeskara, Vokál, Dúdoló, Vokál-Tutti a régi és mostani tagokkal, szólisták, Swing-Swing zenekar

19:30 – 23:00 Kávéház a Swing-Swing zenekarral

A koncerten való részvétel ingyenes. A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül, amelyet a szervező Veszprém Város Vegyeskara Egyesület a weboldalán, a közösségi média felületeken és kiadványaiban felhasználhat.

A Vokál

A vegyeskar kóruscsaládjának ifjúsági együttese éppen 20 éve alakult. Kórusnevelő műhelyként is tevékenykedik, ahol a klasszikus művek mellett helyet kapnak népszerű melódiák és dzsesszes feldolgozások is. A VVV kóruscsalád tagjaként pódiumra léptek a Vivace fesztiválok nyitókoncertjein, zenei világnapokon, karácsonyi koncerteken, évadzáró családi hangversenyeken. A Vokál tagjai lehetnek a zeneiskola nagyobb növendékei is, akik befejezték a szolfézs tanulmányaikat és közösségi zenélésre vágynak.

Az Éneklő Ifjúság minősítőin rendre megkapják az arany fokozatot, legutóbb elnyerték Az év kórusa címet. A Vokál „tranzitállomásként” is működik a gyermekkarok és a felnőtt kórusok között. Lehetőséget nyújt tagjai számára, hogy egy olyan közösséghez tartozzanak, ahol a vidámság áll a középpontban. Azoknak a fiataloknak is segít, akik szívesen kipróbálnák magukat az éneklés terén akár zenei előképzettség nélkül. Koncertek, táborok és kirándulások, életre szóló élmények kísérik útjukat. Ha Veszprémben marasztalja őket a sors, akkor az ifjú énekesek felvételiznek a vegyeskarba, a többiek meg ott, ahová sodorta őket a munka, a tanulás. A volt kórustagok rendre felbukkannak az ország különböző kórusaiban. Ahogy művészeti vezetőjük, Erdélyi Ágnes megfogalmazta: „Nemcsak magunknak neveljük a kóruscsalád fiataljait, hanem a muzsikának is.”


[fbcomments]