Gazdaság / Közérzet · 2020.06.13.

VKSZ ZRT. – „Racionalizálás” a cégnél

Több mint egy hónap elteltével érkezett válasz az ellenzéki frakció azon kérdésére, miért bocsájtott el az önkormányzati fenntartású cég, a VKSZ Zrt. 25 embert?

A polgármester válasza:


A legutóbbi online frakcióvezetői értekezletünkön megbeszéltek alapján küldöm a VKSZ Zrt.-nél végrehajtott létszámcsökkentésről szóló részleteket. A HR-racionalizálás érintette mind a VKSZ Zrt.-t, mind pedig a VHK Nonprofit Kft.-t.

A VKSZ Zrt. vonatkozásában 9 munkavállaló volt érintett az alábbi munkakörökkel: létesítménygazda, műszaki ügyintéző, MIR-munkatárs, marketing-munkatárs, temetőszerviz munkatárs, gépjárművezető, fő asszisztens, fő karbantartó, fő gépkezelő.

A VHK Nonprofit Kft. vonatkozásában a racionalizálásban érintett munkakörök száma 6: ügyvezető, asszisztens, adminisztrátor, gépjárművezető (3 személy).

A létszámcsökkentés előtt munkakörelemzést, munkahatékonysági vizsgálatot végzett a HR-osztály, melyben felmérték, melyek azok a munkaterületek és munkafolyamatok, ahol csökkenthetők a költségek. A megszüntetett munkakörök esetében a feladatok átcsoportosításával és összevonásával végzik el a feladatokat a dolgozók, ügyelve arra, hogy az új feladatkiosztások ne okozzanak túlórával járó pluszterheket.

A HR-racionalizálásban érintett 15 személyből 4-en öregségi nyugdíj mellett dolgoztak, így a közös megegyezés aláírása után sem maradtak ellátás nélkül. 12 személy esetében közös megegyezés került aláírásra, míg 3 személy esetében munkáltatói felmondásra került sor. Utóbbi esetekben 2 személynél az indok a működéssel összefüggő okokból történő létszámcsökkentés volt, 1 személynél pedig indoklás nem történt, mivel a munkavállaló öregségi nyugdíjban részesült.

szemet2


[fbcomments]