Covid · 2021.05.06.

Vizsgálja a mellékhatásokat az AstraZeneca

Kérjük az érintetteket, hogy minden esetben tegyék meg a mellékhatásokkal kapcsolatos bejelentést a hatóság vagy vállalatunk elérhetőségein, hogy ezek részletes kivizsgálását elvégezhessük – olvasható az AstraZeneca állásfoglalásában.

A portálunkhoz is eljuttatott nyilatkozatban megjegyzik, hogy több alkalommal jelentek meg a hazai sajtóban is olyan beszámolók, amelyek az AstraZeneca COVID-vakcinával összefüggésben trombózisos (vérrögösödéssel járó) eseteket említettek. Emiatt több nemzetközi és nemzeti hatóság is részletes vizsgálatot folytatott.

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicine Agency, EMA) gyógyszerbiztonsági felügyelőbizottsága a vizsgálat során megállapította, hogy általánosságban nem mutatható ki az AstraZeneca vakcinához köthető kockázat a vérrögképződéssel (tromboembóliás esemény) kapcsolatban. Ide tartoznak azok a beszámolók, melyek pl. mélyvénás alsó végtagi trombózisról szólnak. Ez a betegség igen gyakori (évente 1000 lakosonként 1-2 eset fordul elő), igazolt kockázati tényezői például a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták használata. A nemzetközi mellékhatás-bejelentési adatbázisok áttekintése után a hatóság megállapította, hogy nem állapítható meg fokozott kockázat az AstraZeneca vakcina alkalmazása mellett. Az észlelt gyakoriság megegyezik a nem oltott lakosság körében észlelt esetekével, és hasonló értékek figyelhetők meg minden COVID–19-vakcina esetében is.

A hatóság vizsgálata ugyanakkor valószínűsíti az összefüggést egy másik, az előzőekben leírt betegségtől eltérő módon létrejövő, de nagyon ritka előfordulású (100.000-250.000 oltásra 1 eset) speciális trombózisos eseménnyel kapcsolatban, ami alacsony vérlemezkeszám mellett alakulhat ki. Speciális kockázati tényezőket (például nem, életkor) vagy körülírható okot ezekkel a kivételesen ritka eseményekkel összefüggésben egyik hatóság sem azonosított. Ezzel együtt lehetségesnek látják az összefüggést a vakcina alkalmazásával, ennek megfelelően a továbbiakban – igen ritka mellékhatásként – ezt fel fogják tüntetni az alkalmazási előírásban.

Általánosságban valamennyi hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a COVID–19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, és hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat. Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, és dolgozik azon, hogy az egyes konkrét eseteket részletesen kivizsgálja.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!