Egyéb · 2021.10.27.

VITA: Női agy – férfiész

Hiába vívták ki egyenjogúságukat a nők az elmúlt évtizedekben, amikor nem vagyunk egyformák? Már az agyunk is más? Kedves barátom emlékeztetett a provokatív könyvre, ami a nyolcvanas évek végén jelent meg Nagy-Britanniában. Magyarra Női agy – férfiész címmel fordították. Azóta se cáfolta senki lényegében.

Rákerestem interneten és tényleg nem találtam tudományos cáfolatát annak, amit a Brain Sex szerzői, Anne Moir és David Jessel állítanak tudományos kutatások alapján, jelesül, hogy másként működik az agyunk, másként vagyunk bekötve. Mivel az agyunk más módon dolgozza fel az információkat, a férfiak és a nők különféleképpen észlelik a dolgokat, részben mást tartanak fontosnak és másként viselkednek – állítják a tudósok.

Sokáig a neveléssel magyarázták a különbséget fiúk és lányok viselkedése között. A kisfiúk mást se hallanak, mint hogy az erős férfiak nem sírnak, „katonadolog”, mondják nekik, ha megütik magukat, így készítik fel őket a keménységre, határozottságra, amire szükségük lesz majd felnőttkorukban. A lányoknak viszont babát adnak a kezükbe, ezzel az anyaságra készítik fel őket a szülők a társadalmi elvárások szerint.

A Női agy – férfiész című, szóban forgó könyv viszont azt állítja, nem a nevelés a döntő, legfeljebb ráerősít a különbségre, mivel férfiak és nők agya eleve másként működik. Félreértés ne essék, nem a nők gyengébb, hanem másféle képességeiről van szó. Arról, hogy jellegzetes különbségek vannak az agyunk mérete, felépítése, és az egyes agyterületek működése között. Ebből még nem következik egyik nemnek a mentális fölénye sem. Erről számolnak be a tudományos kutatások is, amelyek ma már jóval komplexebb betekintést nyújtanak az agy működésébe. A mágneses rezonancia vizsgálatok (MRI) megbízható adatokkal szolgálhatnak erről is. Kutatók ezrei dolgoznak világszerte a témán, akik abban megegyeznek, hogy van különbség, de hogy ezeknek a különbségeknek mi a jelentőségük a képességek alakításában, arról már nincs egyezség.

Ami tény, hogy a férfiak agya átlagosan megközelítőleg 10 százalékkal nagyobb, mint a nőké. Ez azért van, mert a férfiaknak állítólag több a szürkeállománya, a kérgi agysejtje. A nők agya viszont annak alapján, hogy több benne a fehérállomány, sűrűbben huzalozott. A fehérállományt ugyanis az idegsejtek ingerszállító nyúlványai alkotják – magyarázzák a tudósok. Ettől persze lehetnek egyéni eltérések. Mindenesetre az átlag azt mutatja, hogy szürkeállomány szempontjából a férfiak vannak fölényben. A nők viszont jobban kommunikálnak, összetettebben éreznek. 

Közismert, hogy a bal agyfélteke a verbális képességekért felelős, az adatfeldolgozásért. Sérülése zavart okoz a beszédben, írásban, olvasásban stb. A jobb agyfélteke viszont a vizuális információkért felel, valamint a térbeli tájékozódásért, absztrakt gondolkodásért, bizonyos érzelmi reakciókért. A tudósok megfigyelték, hogy nem egyforma a következménye a nők és a férfiak egyforma agykárosodásának. Nőknél sokkal enyhébb. Mára már elfogadott tény, hogy a nőknél mind a két agyféltekében vannak nyelvi és térbeli érzékelési központok. A férfiaknál másként van, kizárólag a jobb agyfélteke felel a térbeli képességekért, és kizárólag a bal a verbális készségekért. Úgyis mondhatnánk tehát, hogy a férfiagy specializáltabb.

Pont amiatt, ahogyan a női agy működik, a nők időnként nehezebben választják el az értelmüket az érzéseiktől. Nem csak azért, mert mindkét agyféltekéjükben vannak érzésközpontok, hanem azért is, mert sokkal jobb, intenzívebb a kapcsolat náluk a két agyfélteke között – magyarázzák a Női agy – férfiész könyv szerzői. Így aztán a nők könnyebben képesek kifejezni az érzéseiket.

A legnagyobb különbség nők és férfiak között azonban a férfiak természetes agresszivitása. Velük születik – állítják az idézett szerzők. Na, én itt hagyom abba ezt a témát, foglalkozzanak csak vele a tudósok. A helyzet az, hogy az én tapasztalatom mást mutat, számtalan végtelenül barátságos kisfiúval találkoztam, ugyanakkor rengeteg agresszív nővel, akik letarolnak mindent maguk körül, mint egy elszabadult hajóágyú.

Kényes téma ez az egyenjogúság, elismerem. Azért még valamit ki kell emelnem a szóban forgó könyvből. A munka, siker és ambíció mást jelent a nőknek és mást a férfiaknak. A kérdésre, hogy minek örülnek legjobban a munkában, a férfiak többsége azt válaszolta, hogy a sikernek. Ugyanakkor a nők fele azt mondta, ők akkor boldogok, ha segíthetnek másoknak. Talán ezért sikeresek a segítő foglalkozásokban és kevésbé kerülnek be a csúcsvezetők, a cápák közé, akiket köztudottan az uralkodási vágy, az agresszivitás, a kockáztatás, a versenyzés jellemez. A sikeres nők, ebben a férfiközpontú világban maguk is férfiagyúak a provokatív szerzők szerint. Tehát a sikeres nők úgy viselkednek, akár a férfiak?

Fotók: wannabemagazine.com

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!