Sport · 2021.04.28.

Visszavonul Orbán Éva, a háromszoros olimpikon

A VEDAC magyar csúcstartó kalapácsvetője, Orbán Éva a legeredményesebb veszprémi női atlétaként fejezi be 21 éves sportolói pályafutását.

Az idénre elhalasztott Tokiói Olimpián szerette volna feltenni a koronát pályafutása csúcsára Orbán Éva, ám az idei szabadtéri szezon kezdete előtt meghozta a nehéz, de előbb-utóbb várható döntést: befejezi aktív sportolói pályafutását.

– Minden támogatómnak, különösképpen Veszprém városának és a Magyar Atlétikai Szövetségnek szeretném megköszönni az elmúlt két évtizedes mellettem állást. Ez idő alatt rengeteg szeretetet, támogatást és bizalmat kaptam. Szerettem volna a negyedik olimpiámra is kvalifikációt szerezni, ami 2016-ban egyetlen világranglista helyezés híján nem sikerült. Ugyanakkor az idő előrehaladtával be kellett látnom, hogy bármennyire is szeretném, erre már reális esélyem nincs – fogalmazott a magyar csúcstartó dobóatléta.


Orbán Éva pályafutása során három olimpián, öt felnőtt világbajnokságon, hat felnőtt Európa-bajnokságon képviselhette hazáját, Veszprém városát és a VEDAC-ot. Háromszor választották meg az év felnőtt női atlétájának Magyarországon. A 2013-as moszkvai világbajnokságon hatodik, a 2012-es Helsinki Európa-bajnokságon hetedik lett. Háromszor javította meg a felnőtt országos csúcsot, kilencszer nyerte meg a felnőtt országos bajnokságot női kalapácsvetésben. Az első országos csúcsa 2011-ben Universiade-győzelmet ért. A legutóbbi, 2013-as országos csúcsa (73.44 méter) nyolc éve, a mai napig él.

A VEDAC ikonja Pápán kezdte pályafutását, Kis Károly fedezte fel, majd Veszprémben Szabó Ernő, Zentai Tibor és Mozsdényi József kezei alatt pallérozódott. Tanulmányait és sportolói pályafutását az Egyesült Államokban folytatta, ahol Dan Lange volt az edzője, majd hazatérését követően Zentai Tiborral folytatta a közös munkát.

Az University of Southern California (USC) 2018-ban, a négyszeres olimpiai bajnok Allyson Felix és korábbi edzője, Dan Lange társaságában tüntette ki Heritage Awarddal, vagyis az örökség díjjal. Ezt az elismerést azok kapják, akik munkájukkal, sporteredményükkel öregbítik az egyetem hírnevét. Veszprém város önkormányzata szinte minden évben díjazta a kiváló kalapácsvető eredményeit.

– Bár saját aktív sportolói pályafutásom véget ért, bizakodással tölt el, hogy a VEDAC Dobóakadémiájában dolgozó fiatal kalapácsvetők közül többen is a nyomdokaimba léphetnek. A fiúk közül az ifjúsági világbajnok, az idei olimpiára reális eséllyel pályázó Pásztor Bence, az Európa-kupa csapattag Czeller Gábor és az ifjúsági világranglista-vezető Csekő Miklós. A lányok közül a serdülő magyar bajnok és válogatott Csatári Jázmin, illetve az újonc magyar bajnok Fertig Fanni – méltatta a feltörekvő fiatalokat az olimpikon, aki néhány éve már edzőként is igyekszik átadni tudását a fiataloknak.

Fotó: MTI


[fbcomments]