Covid / Közérzet · 2021.04.24.

Visszakapjuk a régi életünket?

Nyitnak a teraszok, és nyit annyi minden, amit hiányolni kényszerültünk jó ideje. Ragyogó fényekkel berobbant a tavasz is, ki ne örülne, hogy visszakapjuk végre a régi életünket. Visszakapjuk? Kérdések sokaságát lenne jó tisztázni, de erre most is hiába várunk, nincsenek válaszok.

Az elérhető statisztikák szerint lakosságarányosan nálunk halt meg a legtöbb Covid-beteg a világon. (Vagyis Gibraltárban, de a népesség számát tekintve ezt figyelmen kívül hagyhatjuk.) Máshol másként számolják, sok országban nem is működik megbízható jelentési rendszer – érvelnek a kételkedők. Vitathatatlan, hogy több mint huszonhatezer magyart, egy kisvárosnyi embert veszítettünk el mostanáig. Családtagokat, kollégákat, barátokat. Hogy miért és miért éppen őket, erre mindenkinek megvannak a személyes válaszai. Hivatalosak nincsenek, csak a titkolózás, szakmaiak nincsenek, csak a szankciókkal fenyegető elhallgattatás.

A magyarországi átoltottság messze magasabb, mint bárhol másutt az unióban. Erre akár büszkék is lehetnénk, ha nem kísérné annyi mellékzönge az oltási programot. A tervszámok teljesülnek, de az oltási kampány ára az a sok ellátatlan ember, akik a daganatos szűrések leállítása, az akadozó vagy egyáltalán nem működő szakrendelések és a háziorvosok extrém leterheltsége miatt nem kapják meg időben a szükséges orvosi segítséget. Őket vajon melyik rubrikába húzzák be a veszteséglistán?

A vakcinaellátottságunk jó. Kínai, orosz és többféle uniós engedéllyel elismert nyugati vakcina áll rendelkezésre, de az oltási terv messze van a tökéletestől. Helyenként már a húszasokat, harmincasokat oltják, máshol még a decemberben regisztrált idősek is behívásra várnak. A kampányszerűen felpörgetett oltási hajrában (hiszen hozni kellett a 3,5, jövő hétre pedig a 4 milliót) különösen fontos lenne, hogy ne a kórházak járóbeteg-szakrendelőit és a háziorvosi rendelőket terhelje a tömeg. A valóságot testközelből megtapasztaló egészségügyisek arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi időben feltűnően sokan kerülnek kórházba öt-hat nappal az oltás után covidos tünetekkel, víruspozitívan. Nem(!) az oltás fertőzte meg őket, hanem azok a tünetmentes betegek, akikkel együtt várakoztak, vagy ők maguk már eleve fertőzöttek voltak a vakcina felvételekor.

Mi lenne a megoldás? Az oltásra jelentkezők ingyenes tesztelése és megfelelően kialakított oltópontok, megfelelően képzett (de nem orvos) oltószemélyzettel, valamint egy orvossal, aki szükség esetén képes ellátni azokat, akiknél akut, netán életveszélyes oltási reakció lép fel. Ide lehetne átcsoportosítani a hírek szerint mindenütt segítőkész katonákat és önkénteseket, velük is könnyítve, gyorsítva a sorra kerülést. Számos példa van rá a világban, hogy ez megoldható, Veszprémben is lenne – lett volna – erre alkalmas kulturális központ, sportlétesítmény, oktatási intézmény, de most, hogy végre jó idő van, akár egy-két ideiglenes, kellően felszerelt honvédségi sátor is. Hogy miért nem így történik, nem tudjuk, erre sincsenek válaszok. Helyette elindult az online időpontfoglaló oldal, ahol a kórházi(!) oltópontokra lehet jelentkezni. Mi ez, ha nem felelőtlenség?

Visszatérve a régi életünkre… A vírus továbbra is köztünk cirkulál, a járványügyi szabályok betartása ezért továbbra is ajánlott. Ám a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket több szabadság illeti meg – határozott a kormány –, tovább rontva az eddig is hiteltelen kommunikáción. Az a plasztikkártya lenne az igazolás, amiről nem derül ki semmi? Amit olyanok is megkaptak, akik be sem oltatták magukat, vagy csak az első oltáson estek át és aminek az érvényessége mostanra lejárt? Amit nem kaptak meg a kínai vakcinával már rég kétszer oltott idősebbek? A személyiségi jogok séreleméről, diszkriminációról, alkotmányellenességről beszélnek az oltatlanok, akik még nem kerültek sorra, pedig regisztráltak, meg azok is, akik elutasítják a vakcinát, vagy nem kaphatják meg az egészségi állapotuk miatt.

És ki fogja ellenőrizni az igazolványokat? A pincér? A múzeumi teremőr? A jegyszedő a moziban? Hogyan léphet fel, ha valaki megtagadja az igazolvány bemutatását? Rendőrt hív? Verekedni kezd? Nyitnak a teraszok, a jövő héten szinte minden más is. És nincsenek válaszok.

Foto: rtv.rs


[fbcomments]