Kék / Tech · 2016.11.25.

VÍRUSVESZÉLY – Vigyázat, lenyúlják az adatainkat!

Egy új, veszélyes vírus terjed a közösségi oldalon, számolt be a hírről több külföldi és hazai informatikai szakportál. A most felfedezett és a Facebook üzenetküldő szolgálatán, a Messengeren keresztül terjedő kártevő már nemcsak bosszantó üzeneteket, megjelöléseket küld ismerőseinktől, majd a nevünkben tőlünk, hanem sokkal kártékonyabb, mint az elsőre látszik.

A kiszemelt áldozatok azok, akik Chrome böngészővel használják a közösségi oldalt, és gyanútlanul rákattintanak egy-egy üzenet hivatkozásaira.


A fertőzést úgy kaphatja el a gépünk, ha a valamelyik ismerősünktől üzenetben kapott svg. formátumú képre kattintva egy, a Youtube videomegosztó oldalhoz hasonlító felületre linkelődünk. Itt a program arra kér bennünket, hogy amennyiben a „barátunktól” kapott videót szeretnék megtekinteni, akkor telepítsük a felajánlott Chrome bővítményt, a telepítéssel azonban egy rosszindulatú, teljesen láthatatlan kémprogram kerül a Chrome-ba, amely a videók lejátszásában ugyan nem segít, viszont ellop minden olyan információt, amit begépelünk a böngészőbe: jelszavakat, üzeneteket, internetes banki belépéshez szükséges adatokat, minden egyes billentyűleütést. Ezek birtokában pedig egy rosszindulatú harmadik személy komoly károkat okozhat nekünk.

Védekezni roppant egyszerű: amennyiben olyan üzenetet kapunk a Facebook Messengerben, amelyben svg. kiterjesztésű fájl található, akkor még véletlenül se kattintsunk rá.

Figyelmeztessük azt a Facebook-ismerősünket, akitől svg. kiterjesztésű képet kaptunk, ugyanis a küldő gépe valószínűleg már fertőzött. Ha véletlenül figyelmetlenül mégis rákattintunk, hasonló hivatkozásra ne telepítsünk semmilyen kétes eredetű Chrome bővítményt, főleg ne hamis oldalakról, jelen esetben a hamis Youtube-oldalról.


[fbcomments]