Szórakozás / Egyéb · 2020.12.28.

VÍRUS – Évszázadok járványai

Mindennapjaink központi témáinak egyike a koronavírus, hiszen mindannyiunk életét merőben megváltoztatta, napról napra meg kell küzdenünk vele. Most, a pandémia idején ismét vetítik azokat a már csaknem elfeledett filmeket is, amelyek valamilyen járványhelyzetet dolgoznak fel, de készülnek újak is.

A Variety amerikai filmes szaklap szerint Charles Randolph forgatókönyvíró már dolgozik az első covidos filmen. A produkciónak még nincs címe, de az már tudott, hogy a vírus felismerésének idején játszódik és a világjárvány korai szakaszát fogja bemutatni.


Fertőzés

judelow

Idén tavasszal ismét előkerült a 2011-ben készült Fertőzés című alkotás, amely napjainkhoz való hasonlósága miatt nagy figyelmet kapott. A film realisztikusan ábrázolja egy világjárvány elterjedését, amivel olyan híres színészek alakította karakterek küzdenek, mint Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Jude Law és Kate Winslet. A filmben – a koronához hasonlóan – Kínából terjed el a kór, és állatról jut emberbe. A lázzal, köhögéssel járó betegség cseppfertőzéssel terjed el fokozatosan, először Ázsiában, majd a világ minden táján, vakcina pedig nincsen. Az emberek készleteket halmoznak, majd kijárási tilalom lép életbe. Ijesztően hasonlóan a mostani helyzethez.

Vírus

virus_outbreak_Dustin

A járványok témakörében talán a legnépszerűbb a Vírus című film, amelyben Dustin Hoffman hozza Sam Daniels ezredes szerepét: vírust vizsgál Afrikában, ahol a kór az egyik faluban majdnem teljesen kiirtotta a lakosságot. A vírus a pestisnél is veszélyesebb, és rendkívül gyorsan terjed. A kutatók versenyt futnak az idővel: meg kell találniuk az őshordozó majmot, amelynek a testéből kinyerhető az ellenanyag.

A vírus

a_virus11

Magyar kisfilm is készült ebben a témában: Kocsis Ágnes írta A vírust. Egy virológusról szól (Bánki Gergely), aki kutatás közben kap el egy ismeretlen vírust. Bőre vörös színt kezd ölteni, de fájdalmat nem érez. Főnöke hazaküldi, barátnője elköltözik tőle, barátai elhagyják. Magára marad a kórházban elkülönítve, egy hatalmas védőburokban. Egy idő után tünetei megszűnnek, meggyógyul, de a barátok elfordulása és a bezártság megpecsételi lelki világát. Ez az, amit most az egész világ átél.

A pestis

Plague-1992-1

A pestis a legnyomasztóbbnak tartott járványfilm. Albert Camus könyvét napjaink egyik dél-amerikai országába helyezte át Luis Puenzo, a rendező. Az alapszituáció azonos a regényével: egy kisvárosban bubópestist diagnosztizálnak, a hatóság arra szólítja föl az orvost, hogy a pánik elkerülése érdekében tartsa titokban a hírt. Az orvos erre nem hajlandó, a település vesztegzár alá kerül. Pokoli korszak köszönt be. Főszerepben William Hurt

The Strain – A kór

thestrainsorozat

A 2014-ben bemutatott hatévados amerikai televíziós sorozatot számos díjra jelölték. Alkotói, Guillermo Toro és Chuck Hogan a saját regényüket filmesítették meg. A történet egy látszólagos vírus kitöréséről szól, amelyről azonban kiderül, hogy valójában egy ősi vámpír terve, amely révén uralkodhatott volna az embereken.

Járvány (Pandemic)

CONTAGION

Zombijárvány söpör végig a bolygón a nem is olyan távoli jövőben, megpecsételve ezzel az emberiség sorsát. A helyzet egyre romlik, a fertőzöttek száma meghaladja az egészséges emberekét. New York elvesztése után az orvos, Lauren Chase Los Angelesbe megy, és a járvány kiindulópontját, az elsőszámú fertőzöttet keresi. Arra azonban, ami az utcákon vár rá és a csapatára, senki sem készíthette fel őket.

Végítélet

woopigoldberg

Stephen King regényében csupán két kis csoport éli túl a halálos kórt: az egyik a 108 éves Abigail anyát követi Nebraskába, a másik pedig a Sötét Ember hívására „a bűn városába”, Las Vegasba indul. A regényből 1994-ben már készült egy tévés verzió, amit ráadásul maga Stephen King jegyzett forgatókönyvíróként, de nem minden King-rajongó volt megelégedve vele. Most viszont rövidesen Whoopi Goldberggel jön a Végítélet című sorozat.

A szórakoztatás mellett abban is szerepet játszanak ezek a filmek napjainkban, hogy érzékenyítsenek bennünket a problémára, ami kétségkívül hatásos, hiszen a játékfilmes eszközök mélyebb érzelmeket váltanak ki belőlünk, mint a híradók és egyéb fertőzési beszámolók.

[stextbox id=”grey”]Az amerikai filmakadémia elnöke bejelentette, hogy a 93. Oscar-díjátadó gála producerei Steven Soderbergh, Jesse Collins és Stacey Sher lesznek. Nem titkok, miért esett a választásuk éppen Soderbergh-re. Az amerikai rendező 2011-ben Fertőzés címmel egy pusztító világjárványról forgatott thrillert, amely idén tavasszal újra a nézettségi toplisták élére került. A film sztárjai márciusban még egy videót is felvettek, amelyben otthon maradásra és a járványügyi szabályok betartására szólították fel a nézőket.[/stextbox]

Lebán Csenge


[fbcomments]