Kék / Közérzet · 2015.12.17.

VIP-lista

Most mit kell itten kukacoskodni? Andy Vajna majd megveszi a TV2-t hat-tíz milliárdért és a kaszinók jövedelméből törleszt. De (Rogán után szabadon) a keményen dolgozó kisember ugyan miből törlesztene? Nincs rajta a VIP-listán és már nem is lesz.

Ugyanis ha rajta lenne, akkor besétálna a bankba és kérne nyavalyás 300 ezer forint kölcsönt meszelésre, vagy 6 milliárdot egy sajtóház vásárlására. Az alkalmazottak mosolyogva hajbókolnának, kezicsókolommal köszönnének, a fiókvezető, sőt, a pénzügyminiszter is meghívná egy kávéra, amíg a banktisztviselő kisasszony kiszámolja a 300 ezret vagy a bankszakértők hada elvacakol a milliárdos papírmunkával, majd a húszezresektől dagadó pénztárcájával vagy a sajtóház kulcsával kisétálna a bankból. Jól hangzik.


De emberünk nem akar sajtóházat, csak meszelni szeretne. Eljárogat a bankokba érdeklődni kondíciókról, banki konstrukciókról, THM-ekről, mindenki előzékeny, udvarias, segítőkész, és az ügyfél megtudja, mit kell neki  ehhez  beszereznie.  Takaros kis lista (de nem VIP). Helyes, mindenféle csóró nem kaphat csak úgy hitelt.

Szóval kell egy ingatlanfedezet és hitelképességet bizonyító igazolások köbmétere, továbbá a családtagok hitelképességét  igazoló iratok is kellenének. Lista arról, milyen ingó vagyonnal rendelkezik, eltart-e valakit, azoknak  van-e állandó lakhelyük, lakhelybejelentőjük, érdekli a bankot, hogy emberünk hány  esztendős,  továbbá (szigorú titoktartás mellett) nyilatkozzon  a betegségeiről, műtéteiről, aztán arról, hogy nem rokkant és még csak  pszichiátriai eset sem (!). Aztán kell egy friss villanyszámla, telefonszámla (de vezetékes), majd kiszáll a helyszínre  az értékbecslő (kifizetni), következik  a közjegyzői aláírás-hitelesítés,  hitelbírálati díj, kétszeri  visszakérdezés a munkahelyen, hogy tényleg minimál-e a minimálbére. Egy rakás űrlap, járkálás, aláírás, várakozás, aztán közlik, amit már amúgy is tudott, hogy nem hitelképes.  Érzi a banktisztviselők együttérző pillantásait a tarkóján, és gondolatban láthatatlanná téve magát kisomfordál.


[fbcomments]