Közérzet · 2017.11.16.

VILÁGNAP – Hazánkban a koraszülés népbetegség

Magyarországon a koraszülés népbetegség. Minden tizedik újszülött idő előtt jön világra. November 17-e a koraszülöttek világnapja.

Idézünk prof. dr. Bódis József tanulmányából:


A WHO meghatározása alapján a fogantatástól a 37–42. hétig tart a magzat normál kihordási ideje. Az érett újszülöttek súlya 2500–4500 g között mozog. Definíció szerint a betöltött 24–37. terhességi hét között született újszülötteket koraszülötteknek hívjuk. Nagyon sokáig a 28. terhességi hetet tekintették a koraszülöttség alsó határának. A magzat fejlődése során nagyjából innentől válik képessé az önálló életre, bár sok szerve, a légzése és a keringése még nem elég fejlett ahhoz, hogy segítség nélkül alkalmazkodni tudjon a külvilághoz. Ennek megfelelően elkülöníthető egy igen magas kockázatú csoport, amibe olyan koraszülöttek tartoznak, akik a 28. terhességi hét előtt, vagy 1000 gramm alatti születési súllyal jöttek világra. Az ő ellátásuk, gondozásuk ma is igen komoly, több egészségügyi ágazat összehangolt tevékenységét igényli.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már jobbak a kicsik kilátásai, hiszen míg egy 1000 grammos baba túlélési esélye 10 éve csupán 30 százalék volt, ma már 90 százalék körül mozog. Meg kell jegyezni azonban, hogy egy 24. terhességi héten világra jött újszülött életkilátásai így is 50, a 25. terhességi héten világra jötté 65 százalék körül mozognak. A koraszülés lehetséges következményei súlyosak: a koraszülöttet agyi és gerincvelői vérzés, légzési nehézség, fertőzések, elhúzódó súlyos sárgaság, bélelhalás stb. veszélyezteti. A szülés körüli (7 napon belüli) újszülött-halálozás jelentős része a koraszülés következménye. A rövid távú kockázatok mellett nem kevésbé fontos megemlíteni a hosszú távú következményeket (érzékszervi, értelmi, mozgássérülések, magatartás-, figyelemzavar, tanulási problémák), melyek igen komoly terhet rónak a szakszemélyzetre és a családra is.
Sajnos a szakmai ajánlások betartása mellett, rendszeres terhesgondozással sem lehet a koraszülések jelentős részét megelőzni, de a tünetek megfigyelésével és azok az orvos, vagy a védőnő felé jelzésével a várandós sokat tehet akár a kockázatok csökkentése érdekében, akár annak érdekében, hogy egy esetleges koraszülés minél későbbi terhességi korban következzen be.

Veszprémben a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány a Magyar Koraszülött Mentő Alapítvánnyal, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházzal és az Országos Mentőszolgálattal együttműködve 2002 októbere óta szervezi és végzi a beteg újszülöttek és koraszülöttek mentését. Mentőegységük saját mentőautóval, speciális szakembergárdával és felszereléssel siet a kis betegek megsegítésére, mentésére Veszprém megye, Siófok és részben Fejér megye területén.

Egész évben állandó elérhetőek vagyunk annak érdekében, hogy az Újszülött Koraszülött Intenzív Centrumokba kerülhessenek a centrumoktól távol világra jött beteg apróságok – mondja dr. Szabó Éva főorvos, az alapítvány kuratóriumának elnöke. – A mentés anyagi fedezetét részben állami pénzeszközök, részben alapítványunk bevételei adják. Alapítványunk korszerű műszerek, a mindennapi működést segítő eszközök vásárlásával segíti kórházunk koraszülött-újszülött és gyermek intenzív ellátását. A megszületés utáni, a szállítás alatti és a további intenzív kezelés feltételeinek folyamatossága a záloga annak, hogy megyénk csecsemőhalálozási mutatója évek óta a legalacsonyabb országos értékek egyike. Újraélesztési tanfolyamainkon laikusok elméleti és gyakorlati képzését vállaljuk.

 [stextbox id=”grey”]A Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány munkáját olvasóink is segíthetik adományaikkal. Az alapítvány bankszámlaszáma: 11748007-20136064, adószáma: 18933943-2-19.[/stextbox]


[fbcomments]