Közérzet / Kultúra · 2015.05.17.

Vihart kavaró könyvborító

A Magvető kiadó adta ki Michel Houellebecq közeljövőben játszódó regényét, amelyben az iszlám párt nyeri a francia választásokat. A fordító szerint a könyv nem a konkrét lehetőségről, hanem a politika természetéről szól.

A napokban mégsem maga az új mű, a magyarul Behódolás címmel a Magvető gondozásában április 22-én megjelent regény kavart kisebb (nemzetközi) vihart, hanem a hazai kiadás Pintér József tervezte borítója, amelyen a Mona Lisa látható nikábban.


A Le Nouvel Observateur című lapban Grégoire Leménager azt írta: a borító kedvére lehet a nacionalista magyar miniszterelnök, Orbán Viktor híveinek. De mások is úgy vélik, hogy a grafika akár a magyar iszlámellenes szélsőjobboldal malmára is hajthatja a vizet.

A nemzetközi botránykavarók tájékozatlanságát mutatja, hogy a magyarországi szélsőjobb nemhogy nem iszlámellenes, de jó kapcsolatokat ápol muszlim államokkal – másrészt pedig, hogy egy még meg sem jelent könyv körül verik a palávert. A kiadó igazgatója, Nyáry Krisztián az AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, nagyot hibázik, aki iszlámellenes és szélsőjobboldali üzenetnek tekinti a nikábos Mona Lisát – közölte a nol.

 


[fbcomments]