Egyéb · 2015.06.30.

Viadukt a Dózsavárosba?

Még egy viaduktunk lesz a meglévőn kívül? Hát ez jó kérdés. A veszprémi belső körgyűrű fejlesztése a következő uniós ciklus egyik legnagyobb városi beruházása lehet, és ennek része lenne az új völgyhíd is. Tervek és elszántság már van, de a projekt hozzávetőlegesen úgy hárommilliárd forintos ráfordítást igényel.

A beruházást a Házgyári úttól nem messze valósítaná meg az önkormányzat, amennyiben lesz rá forrás a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban. Az elképzelés már a kétezres évek elején szerepelt a városrendezési tervben, tavaly pedig  a kormány által közzétett Közlekedés operatív programlistában (Közop) is. A Budapest úti körforgalom átadását követően Porga Gyula polgármester már jelezte, hogy a belváros forgalmának csökkentésére a végleges megoldást csak az új szakasz megépítése jelentheti. A fejlesztés költségei (a következő öt évben) a város felhasználható fejlesztési keretének közel harmadát tennék ki.


varosterkep

A várostérképen pirossal jelöltük a tervezett új szakaszt, a kék részen épülhetne völgyhíd

Az új szakasz a Jutasi úti Spar áruháztól indulna a Pápai út felé, a Séd felett egy viadukt szelné át az Aranyos-völgyet, majd a lakóövezet és az északi iparterület között haladna tovább. A legdrágább eleme a beruházásnak a viadukt, amely akár a város új látványossága is lehetne. Az érintett területek kisajátítása – főként a Dózsaváros északi peremén – részben már megtörtént, így a fejlesztés várhatóan 2020-ig el is kezdődik – ennek természetesen az a feltétele, hogy a város elnyerje a szükséges forrásokat. A környéken élőket erősen megosztja a belső körgyűrű fejlesztése.

A Fenyves utca végi körforgalom felett haladna a tervezett viadukt

A Fenyves utca végi körforgalom felett haladna a tervezett viadukt

A Dózsavárosban élők többsége a színházkertnél lévő napi dugók megszűnését várja a viadukt megépülésétől. A felmérések szerint az Avar és a Fenyves utca lakói azonban az ingatlanok elértéktelenedésétől tartanak, a  Séd másik oldalán élők a lakótelepre zúduló forgalom miatt aggódnak, és kevésbé látják a beruházás hasznát, mert úgy vélik, a jelenlegi belvárosi  forgalom átirányulása az ott élők életét fogja csúcsidőben megnehezíteni.

A fejlesztésről a környéken lakók igényelnék a párbeszédet, arra számítanak, hogy  a beruházást megelőzően több lakossági fórumon beszélhetnek az illetékesekkel és kérdéseikre megnyugtató válaszokat kapnak.


[fbcomments]