EKF / Kultúra · 2022.10.18.

VETÉSI TALÁLKOZÁSOK – Öt kultúra, öt nyelv

A Vetési Albert Gimnázium a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósuló programsorozat részeseként Vetési találkozások címmel egy újító, az intézményi keretek közül kilépő és a helyi művészeti és kulturális közösségépítésre hangsúlyt helyező programokat szervez.

A rendezvénysorozat alcíme: öt kultúra, öt nyelv, öt est. Találkozni – megtalálni egymást, közösségeinket, közös nevezőnket: Európát.

Találkozások a kortárs drámában

Közösségépítés és színházi előadás egy órában. Beszélgetés a közreműködőkkel. További előadások felkérésre megvalósíthatók az EKF közreműködő településeken.


A célnyelveken bemutatandó, változatos módszerekkel, drámajátékokkal magyar nyelven is előadott, közös alkotói folyamatban elkészülő színdarab témája a kapcsolatteremtés. Jellemzője a kommunikációs eszközök széles körű értelmezése, a többnyelvűség.

A sokszínű művészeti eszközökkel létrehozott játékos megnyilvánulás újszerűsége abban rejlik, hogy a szereplők öt nyelven szólalnak meg a történet folyamán. A program lehetőséget ad további bemutatókra, illetve hosszú távú együttműködések kialakítására is. Célcsoportja: az alkotói folyamat középiskolás, az előadások középiskolásoktól a szépkorúaikig minden korosztályhoz szólnak.

Az Európa Hostel című színdarab díszbemutatója a Vetési Albert Gimnáziumban lesz november 24-én 17 órakor.

Találkozások a képzőművészetben

Alkotópályázat és vándorkiállítás a köznevelésben résztvevő közösségeknek, egyéneknek.

A témához illeszkedő, a közös európai kulturális értékeinket játékosan megmutató, megismertető miniprojektben kiválasztott 5–10 képzőművészeti alkotás feldolgozására (parafrázis készítésére) pályázat az általános és középiskolás korosztály számára. Az elkészített munkákat „virtuális kiállítóteremben”, reprodukcióit a településrész közterein és iskoláiban mutatjuk be.

Köztéri kiállításmegnyitó november 14-én 17 órakor.

Találkozások, zenék, táncok workshop

Bemutató és aktív közösségi részvétel a VEB2023 területén működő előadók, együttesek felkutatásával és közreműködésével. Kiváló lehetőség új kapcsolatokra, közösségépítésre. Nagy hangsúly a helyi és egyetemista korosztályi előadók elérésén. A helyi lakosság számára nyitott programok további közösségépítésre adnak lehetőséget. Az élőzenés előadói és táncprodukciók után tánctanítás és beszélgetés az adott ország zenei és tánckultúrájáról a meghívott előadókkal.

Táncházat tartó zenekarok, előadók:

október 20-án 16 órakor – M.É.Z. zenekar (angol nyelv)

október 27-én 16 órakor – Les Alouettes zenekar (francia nyelv)

november 3-án 16 órakor – Vetési néptáncegyüttes (magyar)

november 10-én 16 órakor – Petres Ákos és Petresné Reiter Andrea (német nyelv)

november 17-én 16 órakor – Latin trió (spanyol nyelv)

A képen a M.É.Z. zenekar. Fotó: fotokeppel.hu


[fbcomments]