Közérzet · 2020.04.01.

VESZPRÉMI TÖRVÉNYSZÉK – Regionális illetékességgel jár el a közigazgatási perekben

A közegészségügyi veszélyhelyzet és az annak során meghozott intézkedések nem érintik azt a változást, hogy 2020. március 31-ével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok.

A közigazgatási perekben Veszprém, Zala és Fejér megyére kiterjedően 2020. április 1-jétől elsőfokon regionális illetékességgel jár el a Veszprémi Törvényszék.


A közigazgatási bírósági ügyekben másodfokon fellebbezési, illetve felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el, egyes bírósági ügyekben kizárólag a Kúria járhat el.

A munkaügyi bírósági ügyekben 2020. április 1-jétől elsőfokon az illetékes törvényszékek, másodfokon fellebbezési eljárásban az ítélőtáblák, felülvizsgálati eljárásban a Kúria jár el. A munkaügyi bírósági ügyekben továbbra sem lesz kötelező a jogi képviselet.

Új rendelkezés, hogy a munkáltató felperes a pert kizárólag a munkavállaló (alperes) belföldi lakóhelye, ennek hiányában a belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság előtt indíthatja meg. Munkaügyi perben továbbra sincs helye illetékességi kikötésnek.

A törvényszékek ezekben a perekben április 1-jétől járnak el, ezért mind papír alapú, mind elektronikus kapcsolattartás esetén a Veszprémi Törvényszéknek kell címezni a leveleket. A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megszűnésével a benyújtott keresetleveleket, illetve a folyamatban lévő közigazgatási és munkaügyi ügyeket megküldi a Veszprémi Törvényszéknek. Az ügyfelek az őket érintő változásról egyedi tájékoztatást kaptak.

2020. április 1. napjával 12 bírót helyeznek át – nyilatkozataik alapján – a Veszprémi Törvényszékre mint közigazgatási ügyben eljáró törvényszékre.

A Veszprémi Törvényszéken 2020. április 1-jén alakul meg a közigazgatási bírák szakmai testülete, a Veszprémi Közigazgatási Kollégium.

A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megszűnését követően a Veszprémi Törvényszék közigazgatási kollégiuma a 8200 Veszprém, Völgyhíd tér 2. szám alatti épületben fog működni, valamint a Veszprémi Törvényszék mint munkaügyi bíróság ítélkező tevékenységét is ugyanebben az épületben fogja végezni.

További információ ide kattintva érhető el.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály

 


[fbcomments]