Közérzet / Életmód · 2022.02.12.

Veszprémi gyermekosztály – Klimatizáció közadakozásból

Adamecz Zoltán kisfiát a Csolnoky Ferenc Kórházban gyógyították tavaly nyáron. A szülők éjjel-nappali váltásban végig mellette voltak. Az apuka akkor tapasztalta meg, hogy a veszprémi gyermekosztály B részlegén nincs klimatizáció és hogy a nyári extrém hőség mennyire megvisel mindenkit. Gyűjtést indított klímabeszerelésre a saját közösségi oldalán, a beruházás mostanra elkészült.

Erről tartottak sajtótájékoztatót tegnap a Hangvillában. A saját ötvenezer forintjával elindított felhívása nyomán száz óra alatt több mint kétmillió forint, majd további egymillió gyűlt össze közadakozásból – mondta Adamecz Zoltán. Az adományozók zömmel magánszemélyek voltak, de cégek, vállalkozók is támogatták az ügyet. A pénzt ügyvédi letétként a felesége, dr. Kovács Eszter irodája kezelte, annak minden költségét vállalva. A hárommillió forint a tervek elkészülte és az engedélyek beszerzése után a kórház Bébi Koraszülött Mentő Alapítványának közvetítésével vált felhasználhatóvá. A kivitelezéssel azt a klímaszerelő szakembert bízták meg, aki a veszprémi gyermekosztály A részlegén korábban már elvégezte ezt a munkát.

Dr. Szabó Éva, a Gyermek Centrum volt osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a klíma hiánya régi probléma volt a rosszul szigetelt panelépület negyedik emeletén, ahol biztonsági okokból még az ablakokat se lehet kinyitni. A beteg gyerekek nagyon gyakran magas lázzal feküdtek a forró, állott levegőjű kórtermekben. A kivitelező ezúttal is minőségi munkát végzett, és kisebb alkatrészekkel maga is hozzájárult a végeredményhez.


A teljes beruházás hárommillió-háromszázezer forintba került, a hiányt az alapítvány pótolta. Dr. Tenk Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte a kezdeményezők és az adományaikkal csatlakozók segítségét. – A körülmények nem csak a kórházi jóllétre, de sokszor az ápolási idő hosszára és a gyógyulási kilátásokra is hatással vannak – tette hozzá. A veszprémi gyermekosztály mostantól komfortosabb lesz a gyermekek, a szülők és az ott dolgozók számára is.

Adamecz Zoltán, dr. Szabó Éva, dr. Kovács Eszter és dr. Tenk Tamás. Fotó: a szerző


[fbcomments]