Szórakozás · 2022.09.14.

VESZPRÉMI–BALATONI FILM – Nyugati nyaralás

Városunkban volt az Almádiban élő Juhász Rita ötlete alapján készült Nyugati nyaralás bemutatója. A Veszprémben és a Balatonon forgatott film több mint 70 kópiával szeptember 15-én, csütörtökön indul a magyar mozikban.

Magyarország 1984-ben. Maurer Gyuri ügyes veszprémi autószerelő, aki mindent meg tud oldani – még a pártvezetők Ladáit is ő szereli. Családja a riviéra lázában ég. Már épp indulnának nyaralni, ám a négy útlevél helyett csak három érkezik meg. Gyuri hirtelen megvilágosodik: kölcsönveszik egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. A német verdával és papírokkal a nyugatra igyekvő magyarok helyett nyugatról érkező turisták lesznek, akik a legnagyobb luxust élvezhetik a Balatonnál. Nem is sejtik, hogy a kölcsönkocsival egyenesen a hidegháborúba hajtanak bele…

Juhász Ritát, a film ötletgazdáját a történet eredetéről kérdeztük.


– A férjem családja tősgyökeres veszprémi – válaszolta Juhász Rita. – A papa, Lengyel Imre, aki sajnos már nem érhette meg a film bemutatóját, valóban „maszek” autószerelő volt a nyolcvanas években. Abban az ominózus évben, 1984-ben összecsomagolta a családot és lakóautóval nekivágtak Európának. Egy hónapig voltak úton. A maguk kelet-európai módján, gázrezsóval és konzervekkel felszerelve, bejárták Nyugat-Európát. Ez a sztori fogott meg, és sokáig gondolkoztam, mit kellene kezdeni vele. Mivel kommunikációs és kulturális menedzseri területen dolgozom, elkezdtem összekötni a szálakat. Amikor a tévében bemutatták a Fábián Juliról készült filmjét, írtam egy sms-t Lévai Balázsnak, akivel korábban már dolgoztam együtt. Elkezdtünk ötletelni, egy retró Balaton-filmen gondolkozni, de ahhoz a szereplőknek itthon kellett maradniuk. Így jött a képbe a sztori az útlevelekkel, ami szintén a férjem családjával esett meg. Egy németországi út előtt csak hármat kaptak meg, így nem utazhatott együtt az egész család. A film producere és egyik rendezője, Lévai Balázs Tasnádi Istvánt kérte fel forgatókönyvírónak, a sztori végül így született meg. Balázs érdeme a szuper stáb felállítása is. Tiszeker Dániellel, Mészáros Mátéval és Pokorny Liával olyan sikerfilmekben dolgoztak már együtt, mint a Nagykarácsony.


A veszprémi bemutató után: Tiszeker Dániel rendező, Pataki Ádám operatőr, Mészáros Máté főszereplő, Lévai Balázs producer-rendező és Juhász Rita, aki associate producerként dolgozott a filmben. Fotó: Juhász Rita

A veszprémi bemutatón a véletlen a nézőtéren mellénk sodorta a Nyugati nyaralás egyik főszereplőjét, Mészáros Mátét. A legjobb reklám a filmnek az, hogy a művész önfeledten végigkacagta a filmet. A vetítés után megkérdeztük tőle, hogy először látta-e így egészben. Nem, másodszor – volt a válasz. Ezzel a kis sztorival ajánljuk a nézők figyelmébe a Nyugati nyaralást. Garantáltan jól fognak szórakozni. Visszacsöppenhetnek a nyolcvanas évekbe, és – Mészáros Mátéhoz hasonlóan – rengeteg poénon kacarászhatnak másfél órán keresztül. Ennél többet nem is kell elvárni tőle!

A vezető fotón egy kocka a Nyugati nyaralásból. Kép forrása: Fórum Hungary


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]