Kultúra · 2016.03.25.

VESZPRÉMFEST – Öt nagykoncert világsztárokkal

Eddig 108 Grammy-díjas művész fordult meg a VeszprémFesten, idén pedig újabb pár díjazottat teszünk az eddigiekhez – jelentette be büszkén a pénteki sajtótájékoztatón Mészáros Zoltán fesztiváligazgató. Július 13-a és 17-e között a közönség Omara Portuondo, Diego El Cigala, Gregory Porter, Lisa Stansfield, Jamie Cullum és a Thievery Corporation produkcióját élvezheti.

A fesztivál történetében csak egyszer vagy kétszer fordult elő eddig, hogy öt nagykoncerttel várták a közönséget. A sorrendben tizeharmadikon ismét öt nagyszínpadi koncert lesz, ráadásul mindegyiket a várba tervezik – ha az égiek is segítenek. Az öt este fellépői közül hárman először jönnek Magyarországra, és öten Grammy-díjasok, kettejüket pedig már jelölték az elismerésre.


A VeszprémFest idei programját Mészáros Zoltán fesztiváligazgató ismertette. Az első nap – ezt már tudja a közönség – a világzenéé. Omara Portuondo énekesnő, akit pár éve láthattunk a Buena Vista Social Club vendégeként Veszprémben, Diego El Cigala flamencogitárossal, énekessel lép fel, akit a flamenco Sinatrájának is neveznek. Omara és Diego tavaly nyáron találkozott először a Hollywood Bowl színpadán. Az egymásra találás olyan elsöprő erejű volt, hogy azonnal tudták: lesz folytatás. Omara 85. születésnapja és hetvenéves pályafutása alkalmából világkörüli turnéra indultak, amelynek az egyik állomása Veszprém lesz.

Omara Portuondo és Diego El Cigala az Atlanti-óceán két partjáról utazik hozzánk

Omara Portuondo és Diego El Cigala az Atlanti-óceán két partjáról utazik hozzánk

Másnap a hihetetlenül gyorsan világhírűvé vált Gregory Porter fogja elvarázsolni a közönséget, aki a jazzt ötvözi a bluesszal, a gospellel és a soullal. A Jazz Times hasábjain Dee Dee Bridgewater, aki tavaly adott fergeteges koncertet a várszínpadon, így méltatta a sapkás énekest: „Régóta nem volt ilyen férfi jazzénekesünk. Szerzeményei is gyönyörűek. Csodás történetek mesélője.”

Gregory Porter először jön Magyarországra

Gregory Porter először jön Magyarországra

All Around the World, Never, The Real Thing, This Is The Right Time, Never Gonna Give You Up. Ha a címek alapján nem is ismerjük fel ezeket a dalokat, amint meghalljuk, azonnal tudjuk: a felsoroltak voltak Lisa Stansfield legnagyobb slágerei a nyolcvanas, kilencvenes években, és tették őt világhírűvé. A magával ragadó hangú brit énekesnő szintén először jön hazánkba.

Lisa Stansfield 15 millió albumot adott el, és legalább húsz világslágert tudhat a magáénak

Lisa Stansfield 15 millió albumot adott el, és legalább húsz világslágert tudhat a magáénak

Július 16-án az idei fesztivál legfiatalabb fellépője következik, akit már tíz éve próbálnak Veszprémbe hívni, de csak most jött össze. Jamie Cullum briliáns zongorista, remek énekes és kilenc hangszeren játszik. Eddig tízmillió lemezt adott el, ami popzenészeknél nem olyan nagy szó, de ő jazzmuzsikus. Ezzel az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazz-zenésze lett. Hogy mi a sikerének a titka? Talán az, hogy nem „irtózik” a poptól és a rocktól sem: ezeket sajátos megközelítéssel ötvözi a jazzel. A veszprémi koncertje kihagyhatatlan.

Jamie Cullum sikere globális: az egész világ imádja őt

Jamie Cullum sikere globális: az egész világ imádja őt

A VeszprémFest ötödik, utolsó napján partisabb koncerttel kedveskednek a fiatalabb korosztálynak. A várszínpadon egy washingtoni DJ-páros, a Thievery Corporation és 15 zenésztársuk húzza majd a talpalávalót. A Thievery Corporation ma vitathatatlanul meghatározó igazodási pontja az elektronikus zenének, és ott van a jelenleg legmerészebb és legmeghatározóbb művészek között. Ahogy a Rolling Stone írja: „Eric Hilton és Rob Garza tágra nyílt szemekkel, kíváncsian fedez fel idegen kultúrákat és ismeretlen, meglepő ízeket. Aztán bezárkóznak egy lemezstúdióba, hogy olyan dalokat vegyenek föl, amelyek egy jobb világról szóló történeteket mesélnek el.”

Bevallásuk szerint lemezgyűjteményükből fakadnak a legmélyebb inspirációik

Bevallásuk szerint lemezgyűjteményükből fakadnak a legmélyebb inspirációik

A VeszprémFest megújult honlapján már minden fontos tudnivaló elolvasható az idei programmal kapcsolatban, és a jegyek is megvásárolhatók online. Letölthető a fesztivál mobiltelefonos applikációja, amelyen a sok fontos információ mellett a felhasználókat időben értesítik az esetleges helyszínváltozásokról is.

Az idei fesztivál főtámogatója az MVM, a kiemelt támogatók pedig Veszprém város, az NKA, a Szerencsejáték Zrt. és a Kinizsi Bank. Ezek és a többi cég összesen 100 millió forinttal járulnak hozzá a koncert költségeihez.

A sajtótájékoztatón dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa elmondta: 500–700 évvel ezelőtt a vásárok voltak a kontinens fontos találkozóhelyei, ma már a szellemi vásárok, azaz a fesztiválok emelik ki az ismeretlenségből a városokat.

Porga Gyula polgármester szerint felelősségünk bemutatni a világnak, a hozzánk érkezőknek, hogy egy-egy ilyen rendezvény alkalmával hogyan tudjuk élővé tenni a történelmi környezetet, illetve hogy hogyan élünk mi ebben a csodálatos városban. – Mészáros Zoltán az első Magyarországon, aki megmutatta, hogy egy közepes méretű város is képes egy ekkora rendezvényt hosszú távon fenntartani – hangsúlyozta Porga Gyula.

Mészáros Zoltán a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a harminc koncertet és harminc borászt felölelő Rozé-rizling és jazznapokat idén július 8-ától 17-éig rendezik meg az Óváros téren, a városháza előtti kis téren pedig kiülős, beszélgetős lehetőséget kínálnak a közönségnek. Lesz rajzpályázat is veszprémi általános és középiskolásoknak. A tíz legjobb alkotást a városháza falára fogják majd kivetíteni.


[fbcomments]