Szórakozás / Kultúra · 2020.02.20.

VESZPRÉMFEST – Dido kétszer, Postmodern Jukebox, Juan Diego Flórez és a Jazz+Az

Mivel karácsony előtt mindössze hat hét alatt elfogyott az összes jegy a Dido-koncertre, a VeszprémFest szervezői úgy döntöttek, meghívják az énekesnőt még egy fellépésre. Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatón bejelentette az idei fesztivál többi fellépőjét is.

Az idén ötnapos zenei fesztiválon fellép a húsz év után visszatérő Jazz+Az, az óriási érdeklődésre való tekintettel dupláz Dido, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ legnépszerűbb operacsillagainak egyike, Juan Diego Flórez.


Július 14. és 18. között rendezik a 17. évét ünneplő VeszprémFestet.
A VeszprémFest nulladik napján, július 14-én a magyar popzene egyik rövid életű, ám annál sikeresebb együttese, a húsz év után visszatérő Jazz+Az ad koncertet. A formációt vezető Geszti Péter nyolc év után tér vissza Veszprémbe: 2012-ben Gringo Sztár nevű csapatával lépett közönség elé.
A Jazz+Az-t 1997-ben Geszti Péter és Dés László alapította három kivételes énekesnővel, Kozma Orsival, Váczi Eszterrel és Behumi Dórival. Mindössze két albumuk és egy remixlemezük jelent meg. Sikereik csúcsán, 2000-ben bejelentették a feloszlásukat. A búcsúkoncert 20. évfordulóján,idén januárban újra színpadra léptek, és az Arénában zajos sikert aratva teltház előtt adták elő legnépszerűbb dalaikat. A nagy sikerű koncertet követően nyáron még két alkalommal, két vidéki helyszínen újra színpadra áll az együttes. A közönség elsőként július 14-én Veszprémben találkozhat majd velük, négy nappal később pedig Tokajban.

A fesztivál plakátja. Fotók: a szerző

A fesztivál plakátja. Fotók: a szerző


Július 15-én és 16-án a VeszprémFest történetének első dupla koncertjét élvezhetik a nézők. A História Kert színpadán a brit Dido lép fel. Az énekesnő decemberben meghirdetett július 15-i fellépésre rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek, ezért a szervezők számára nem volt kérdés: ha a turnéterv engedi, még egy előadásra felkérik a művésznőt.
Dido az Egyesült Királyság legsikeresebb előadóinak egyike. Pályafutása során több mint 40 millió lemezt adott el, a brit énekesnők közül ő készítette minden idők legsikeresebb bemutatkozó albumát No Angelcímmel, amely a mai napig 21 millió példányban talált gazdára, 35 országban pedig platina státuszt ért el.
Az énekesnő több mint húszéves pályafutása során még sosem járt önálló műsorral Magyarországon, a veszprémi koncert lesz tehát az első, ahol a hazai közönség élőben élvezheti egy teljes koncerten érzelmes és magával ragadó dalait. Dido sikeres zenei karrierjét többek között olyan világsikerek jellemzik, mint a Here with Me, a Thank You, a White Flag, az If I Rise, vagy az Eminemmel közös slágere, a Stan, melyek közül néhány minden bizonnyal elhangzik a VeszprémFesten.
Július 17-én a kétezres évek legizgalmasabb zenei vállalkozásainak egyike, a Scott Bradlee alapította Postmodern Jukebox lép fel. A 2009-ben, New Yorkban indult PMJ nem klasszikus értelemben vett zenekar, hanem egy tagságát tekintve állandóan változó formáció, amelyben csak két dolog állandó: Bradlee zenei határokat átlépő alkotói kreativitása és a koncepció, hogy kivételesen tehetséges zenészek különböző, jazz, swing, soul, blues vagy éppen doo-wop stílusban átdolgozott világslágereket adnak elő, semmihez sem hasonlítható élményt nyújtva a hallgatóknak.
A PMJ több mint egy milliárdos YouTube nézettséget, 4,4 millió feliratkozót, valamint 2,1 millió Facebook-követőt gyűjtött össze fennállása során. Alapítása óta több mint 70 művész fordult meg a kötelékében, köztük híres és pályakezdő tehetségek egyaránt. 19 albumot adtak ki, vezették az iTunes és Billboard zenei slágerlistákat, felléptek a Good Morning America showban, és végigturnézták a világot.
A VeszprémFestre Welcome to the Twenties 2.0 Tour című show-jukkal érkeznek, amely a ’20-as évek Amerikájába repíti a közönséget, hogy a nagy Gatsby álomszerű estélyeihez vagy Sinatra legendás szilveszteri mulatságaihoz hasonló élményben legyen részünk.
Napjaink legünnepeltebb bel canto tenorjainak egyike, Juan Diego Flórez fellépése zárja a 17. VeszprémFestet július 18-án. A perui származású operacsillag, akit Pavarotti örökösének is neveznek, jelenleg a legfoglalkoztatottabb tenorok egyike. Karrierje során a világ csaknem összes jelentős operaszentélyében megfordult: fellépett a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a londoni Covent Garden, a barcelonai Liceués és a bécsi Staatsoper színpadán is.
Flórez szerencsés véletlennek köszönheti karrierjét: huszonhárom évesen a pesarói Rossini Operafesztiválon az utolsó pillanatban ugrott be Bruce Ford helyére a Matilde di Shabran című Rossini-opera főszerepére. A beugrás óriási siker volt, és egyszer s mindenkorra a nemzetközi szupersztárok közé repítette.
Flórez egyediségét magasra szökő, fényes hangszíne és könnyed előadásmódja adja, mely férfias eleganciájával, latinosan macsó stílusával keveredve varázsolja el a közönséget. A VeszprémFesten többek között Donizetti, Verdi, Puccini, Bizet, Offenbach, Gounod és Bernstein darabokból válogat, a koncerten közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Jader Bignamini.

Természetesen idén is meghirdetik a rajzpályázatot, július 7-étől 19-éig pedig minden zene- és borkedvelőt várnak az Óváros téren a Rozé, Rizling és Jazz Napokon.

A képen balról jobbra Porga Gyula, Mészáros Zoltán és dr. Navracsics Tibor

A képen balról jobbra Porga Gyula, Mészáros Zoltán és dr. Navracsics Tibor

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kormánybiztosa és Porga Gyula polgármester.


[fbcomments]