Szórakozás / Kultúra · 2020.11.05.

VESZPRÉMFEST – Balázs János tripláz 2021-ben

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész három programmal, Miklósa Erika, Tompos Kátya, Szakcsi Lakatos Béla és Lendvay József társaságában lép színpadra a VeszprémFest Classic koncertsorozat keretében 2021-ben.

Jövőre nyolc napon át, három helyszínen minden idők legizgalmasabb fesztiválkínálatával várja látogatóit a VeszprémFest. A História Kertben és a Várban felállított nagyszínpadokon a nemzetközi jazz, pop és világzene sztárjai lépnek majd fel, a prémium zenei fesztivál harmadik helyszínéül szolgáló Jezsuita Romkertben pedig a hazai zenei élet világhírű kiválóságai adnak koncertet. A szervezők most ez utóbbi programját hozták nyilvánosságra.


Július 11. és 18. között rendezik a 2021-es VeszprémFestet. A fesztivál három helyszíne közül a História Kertben és a Várban felállított nagyszínpadok programjának részletes ismertetésére még várni kell, a harmadik, Jezsuita Romkertben rendezett VeszprémFest Classic elnevezésű koncertsorozat fellépőit azonban már most bejelentik a szervezők.

A sorozat nyitányaként, július 16-án a VeszprémFest történetében legtöbbször fellépett művész, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera címmel ad koncertet.

Július 17-én a Paganini+ programmal Balázs János és Lendvay József mellett az a Szakcsi Lakatos Béla lép színpadra, aki 2004-ben ott volt az első fesztivál fellépői között.

Július 18-án a VeszprémFest Classic záróakkordjaként Tompos Kátya és Balázs János Cziffra Café című estjét élvezheti a közönség.

A VeszprémFest Classic koncertsorozat előadásai a Cziffra Fesztivál és a VeszprémFest közös szervezésében jönnek létre.

ZongOpera
Miklósa Erika és Balázs János
2021. július 16. 18.30, Jezsuita Templomkert, esőhelyszín: Hangvilla, Veszprém

Három éve lépett először együtt közönség elé Miklósa Erika és Balázs János, hogy megkeressék azt a közös hangot, amely mindkettejük zenei területének, az operaműfajnak és a zongorairodalomnak is sajátja. Magától értetődő módon talált egymásra e két világ és a két előadó, hiszen mind az opera, mind a zongoraművészet ragyogását élte a romantika korában s újbóli fellángolását a múlt évszázadban. Mindkét művész szeretné, hogy azt a zenei szabadságot, azt az örömet érezze át a mai közönség, amit Mozart, Verdi, Liszt vagy éppen Cziffra György közönsége is átélhetett. A koloratúrszoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével műfaji kötöttségek nélkül, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz átiratokból építi fel a műsorát.

Paganini +
Balázs János, Lendvay József, Szakcsi Lakatos Béla
2021. július 17. 18.30, Jezsuita Templomkert, esőhelyszín: Hangvilla, Veszprém

Liszt Ferenc már több mint tíz éve hangversenyező művész volt, amikor 1832-ben Párizsban először hallotta Niccolò Paganini játékát, és az élmény átformálta a zenéről való gondolkodását.

Micsoda ember, micsoda hegedű, micsoda művész! Istenem, mennyi szenvedés, mennyi nyomorúság, mennyi kínlódás abban a négy húrban!” – írta egy levelében.

A Cziffra Fesztivál és a VeszprémFest közös Paganini+-estjén Balázs János Liszt-etűdöket játszik, Szakcsi Lakatos Béla improvizál, Paganini eredeti kompozícióiban pedig Lendvay József brillírozik. A program különlegessége, hogy – a megszokottól teljesen eltérő módon – a Paganini-életmű több évszázados innovációját mutatja be: remekműveit eredetiben, Liszt-féle átiratban és jazz átiratban is meghallgathatja az emlékév közönsége.

Cziffra Café
Tompos Kátya és Balázs János estje
2021. július 18. 18.30, Jezsuita Templomkert, esőhelyszín: Hangvilla, Veszprém

Van egy kis hely egy sötét mellékutcában, amiről senki sem tud, és amit mégis mindenki ismer. Itt az élet akkor kezdődik, amikor lemegy a nap, és csak akkor zárnak, amikor a világ is véget ér. Megannyi dal – egy-egy pillanatfelvétel az extázisfüggő vendégekről: fiatal szeretők és öreg bohémek, naiv álmodozók és érzéki bűnözők, művészek és bebetonozott törzsvendégek. A varázslatos alászállás két útikalauza pedig nem más, mint az ezerarcú színésznő, Tompos Kátya és a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János, akik – legyen szó sanzonról vagy komolyzenéről – minden műfajban otthonosan mozognak.

Jegyek: veszpremfest.jegy.hu

ec744ef6-b234-4e1c-8257-ec64406fdea8

 


[fbcomments]