EKF / Szórakozás / Kultúra · 2022.12.01.

VeszprémFest 2023 – Jubileumhoz méltó program

A VeszprémFest 2023-ban lesz 20 éves. A jubileumi évben Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, Joss Stone, valamint Norah Jones koncertezik. Rost Andrea pedig négy nap négy különböző produkciót mutat be a fesztiválon.

A két évtizedes prémium zenei fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának legváltozatosabb programjával ünnepel. Július 12. és 16. között a História Kertben felállított nagyszínpadon Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, Joss Stone és Norah Jones koncertezik. Rost Andrea négy nap négy különböző produkciót mutat be a Jezsuita Templomkertben.

VeszprémFest, VeszprémFest 2023 – Jubileumhoz méltó program
 A jubileumi év programkínálatát sajtótájékoztatón mutatták be a Budapest Music Centerben

Július 12-én napjaink legnépszerűbb fiatal latin énekeseinek egyike, Alvaro Soler nyitja a VeszprémFest 2023-as programját a História Kertben. Az énekes 2015-ben El mismo sol című dalával vált ismertté. A szerzeménnyel Európa-szerte, Latin-Amerikában, valamint Mexikóban is hatalmas sikert aratott. A debütáló dalnak különleges, kétnyelvű spanyol-angol változata is készült, amelyet Jennifer Lopez közreműködésével rögzítettek. 2016-ban bemutatkozó albumának nemzetközi verzióján megjelent Sofia című számával tarolt a sikerlistákon. Soler összesen három stúdióalbumot adott ki: 2015-ben az Eterno Agostót, 2018-ban a Mar de Colorest, 2021-ben pedig a Magia című lemezt.


VeszprémFest, VeszprémFest 2023 – Jubileumhoz méltó program
Alvaro Soler

Július 13-án a fado szupersztár, Mariza énekel a História Kertben. A 48 éves portugál–mozambiki származású művésznőt tartják jelenleg a portugál kultúra legnagyobb nagykövetének. Ő nem csupán kiválóbb fado énekesnő, de a világ színpadainak egyik nagy dívája is. Egyedülálló zenei stílusa a fadóban gyökerezik, de repertoárjában a műfaj klasszikus és kortárs tételei mellett zöld-foki-szigeteki morna, valamint brazil és spanyol klasszikus dallamok is szerepelnek. Mariza 2001-ben robbant be a világzene élmezőnyébe. Azóta a világ csaknem összes jelentős előadóhelyén fellépett, és olyan zenei nagyságokkal muzsikált együtt, mint Gilberto Gil, Lenny Kravitz vagy éppen Sting. Több ízben jelölték Latin Grammy-díjra, a BBC Radio 3 pedig három ízben is a legjobb európai világzene-előadónak járó díjjal ismerte el tehetségét.

VeszprémFest, VeszprémFest 2023 – Jubileumhoz méltó program
Mariza

Július 14-én a XXI. század vezető primadonnája, Anna Netrebko szoprán klasszis lép színpadra egy nagyívű, javarészt Verdi-operákból összeállított gálaműsor sztárművészeként. Az előadáson elhangzanak az Aida, a Nabucco, a Rigoletto, a Trubadúr és A végzet hatalma egyes tételei. Netrebko jelenleg a világ legkeresettebb operaművészeinek egyike. 1994-től kezdődő illusztris karrierje során fellépett a műfaj összes jelentős szentélyében. Ő volt az első komolyzenei művész, akit a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választott. A História Kertben a művésznő mellett színpadra lép férje, az azerbajdzsáni tenor, Yusif Eyvazov. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara Michelangelo Mazza vezényletével.

VeszprémFest, VeszprémFest 2023 – Jubileumhoz méltó program
Anna Netrebko és Yusif Eyvazov

Július 15-én öt évvel ezelőtti, zajos sikert arató veszprémi koncertje után 20 Years of Soul elnevezésű turnéjának keretén belül ismét a fesztivál vendége lesz Joss Stone. A Grammy- és Brit-díjas énekesnőt sajátos, soul, R&B, reggae, világzene és hip-hop ihlette zenei stílus jellemzi. Olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint James Brown, Herbie Hancock, Stevie Wonder, Sting, Mick Jagger, Robbie Williams, Rod Stewart, és közreműködött Jeff Beck, valamint Ringo Starr albumán is. Stone 2023-ban ünnepli karrierjének 20. évfordulóját. Ez alkalomból európai turnéra indul, és néhány kiemelt nyári fesztivált is megtisztel jelenlétével. Így a VeszprémFestet is, ahol legújabb lemezének dalai mellett örök érvényű slágereit adja elő a História Kertben.

VeszprémFest, VeszprémFest 2023 – Jubileumhoz méltó program
Joss Stone

Július 16-án Norah Jones lép fel a História Kertben. A művésznő korábban még sosem járt Magyarországon. Az indiai származású énekesnő gyakorlatilag beleszületett a zenébe. Édesapja Ravi Shankar háromszoros Grammy-díjas indiai szitárjátékos és zeneszerző, édesanyja Sue Jones New York-i koncertproducer. Norah Jones 23 évesen, 2002-ben megjelent Come Away With Me című albumával vált világszerte ismertté. A pop-, soul-, folk- és countryelemekkel színesített zenei anyag világszerte húszmillió példányban fogyott. Összesen 17 önálló lemezt adott ki. Legutóbb 2021-ben, amikor ‘Till We Meet Again című koncertalbumával jelentkezett. Kiugróan sikeres zenei karrierjének mérlege ez idáig többek között 50 millió eladott lemez, kilenc Grammy-díj és hatmilliárd dalletöltés.

VeszprémFest, VeszprémFest 2023 – Jubileumhoz méltó program
Norah Jones

Rost Andrea négyszer

A História Kertbe meghirdetett nagyszínpados koncertekkel párhuzamosan július 12. és 15. között minden nap egy-egy különleges Rost Andrea-produkciót láthat a közönség a fesztivál exkluzív koncerthelyszínén, a Jezsuita Templomkertben. A Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja négynapos, izgalmas zenei kalandozásra hív a barátaival, pályatársaival és növendékeivel bemutatott produkcióival.
Július 12-én Rost Andrea és Lukács Miklós cimbalomművész koncertjén két kivételes művész különleges zenei találkozásának lehetnek tanúi a fesztiválozók. Az est műsorán Händeltől a portugál fadóig, Erkeltől a magyar népdalokig a világhírű operaénekes és Magyarország legvirtuózabb cimbalomművésze zenei meglepetésekkel és további vendégekkel várja a crossoverre nyitott közönséget.
Július 13-án Rost Andrea mesterkurzusának növendékei állnak színpadra, hogy előadják Mozart Figaro házassága című operájának zongorás keresztmetszet-változatát. A Rost Andrea Művészeti Alapítvány által megrendezett PályaStart Mesterkurzus résztvevői első ízben őszi zárókoncertjükön mutatták be az opera keresztmetszetének szcenírozott, fiatalos, friss verzióját a Zeneakadémián.
Július 14-én Rost Andrea A díva és a férfiak – áriák és színházi monológok című műsorát látja a közönség a Kossuth-díjas Gálffi László közreműködésével. A Lőrinczy Attila által írt humoros produkcióban Rost Andrea hat népszerű áriát énekel zongorakísérettel – Mozarttól Lehárig, Verditől Erkel Ferencig. Az áriák között a művésznő színészpartnere rövid párbeszédekkel és monológokkal idézi meg az operavilág hat tipikus férfikarakterét: a menedzsert, a kritikust, a tenor partnert, a rendezőt, a karmestert és a rajongót. A Szentendrei Teátrum és a Rost Andrea Művészeti Alapítvány közös produkciója.
Július 15-én Rost Andrea és a Budapest Hot Jazz Band Dalok a lányszobámból című előadása kerül színpadra. A világjáró operadíva ezúttal a könnyebb műfajban kalandozik, és gyermekkorának, fiatalságának meghatározó dalait szólaltatja meg. Többek között Széchy Páltól, Zalatnay Saroltától énekel, de elhangoznak Marlene Ditrich, Judy Garland vagy éppen Honthy Hanna nagy slágerei is – mindez a Bényei Tamás vezette, Kossuth-díjas Hot Jazz Band kiváló kíséretével.

A vezető képen Norah Jones. Fotó: Rex Features


[fbcomments]