Kultúra · 2022.10.07.

Veszprémben mutatja be új lemezét Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint

Életszakaszokról, jelenünkről, az összefogás és a kiállás fontosságáról mesélnek a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint közös lemezén hallható új dalok.

Az egyszerre lelkesítő és megrázóan őszinte szerzeményeket a duó belga zenésztársakkal, Nicolas Thys bőgőssel és Antoine Pierre dobossal rögzítette a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartet About Time című lemezén. Az albumot európai koncertkörúton mutatják be. Ennek első magyarországi állomása október 13-án Veszprémben, a Papírkutyában lesz.

„Hangulatos utópia, amely tele van reménnyel és emberi melegséggel, de nem hagyja figyelmen kívül az előttünk álló kihívásokat” – írja ajánlójában Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új német kiadója, a Jazzhaus az About Time című albumról.


A lemez címének kettőssége – Az időről és Itt az ideje valaminek – jól tükrözi a művészek kettős szándékát. Egyszerre beszélnek saját életszakaszukról és arról, hogy eljött az ideje bizonyos dolgoknak. Új lemezük tehát a korábbiaknál konkrétabb kiállás a számukra fontos dolgok mellett.

– Egyfajta társadalmi felelősségvállalást értünk ezalatt – mondja Harcsa Veronika. – Nem akarjuk szájba rágni, hogy mi mellett, és végképp nem bűntudatot akarunk kelteni. Inkább azt szeretnénk nyomatékosítani, hogy a dalaink nemcsak szórakoztatni hivatottak, hanem az értékrendünket is képviselniük kell. A címadó dalban azt énekelem, hogy it’s all about you, nothing more about me. Ezalatt a szolidaritást értem, hogy kezdjünk el végre közösségként gondolkodni. Abban bízunk, hogy a zenénk is képes közösséget teremteni, és nem csupán a mi lenyomatunk.

Ahogy előző lemezüket, a Shapeshiftert, új albumukat is belga ritmusszekcióval rögzítették.

– Mindig fontos inspiráció más országok muzsikusaival együtt dolgozni. Ezért is volt vonzó számunkra az első pillanattól a nemzetközi quartet gondolata, dacára a komoly logisztikai nehézségeknek – emeli ki Gyémánt Bálint. – Ez a felállás zenei és dinamikai lehetőségeink tárházának színesítéséről szól. Csodás érzés így is megszólaltatni a dalainkat. Nem pusztán a munka, de a baráti kapcsolatunk is egyre szorosabb. Mi négyen igazi zenekarrá fejlődtünk az elmúlt évek közös koncertjei és lemezfelvételei során.

A lemez címadó dalát itt lehet meghallgatni.

Fotó: Nagy Eszter Fruzsina


[fbcomments]