Közérzet · 2022.01.08.

Veszprém megye a boldogság szigete

Legalábbis az itt élők vallomása szerint. Egy pénzügyi portál nem reprezentatív kutatásában a kérdésekre válaszolók szerint a boldogság „feltételei”: házasság, három gyerek, tudományos minősítés és sok pénz. No meg, hogy mindez Veszprém megyében legyen.

Noha a boldogság a legszubjektívebb dolog a világon, az ENSZ mégis évről évre megjelenteti a boldogságindexet. Objektív mutatókból számítják ki például az adott ország anyagi jólétét az egy főre eső bruttó hazai termék nagysága alapján. Mérik a szociális hálót, vagyis, hogy az egyének mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek. Figyelembe veszik a születéskor várható egészséges élettartam hosszát és azt is, hogy a polgárok mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben. Évek óta a skandináv országok, Svájc, Hollandia, Kanada vezetik a listát, amelyen Magyarország a hetvenedik.

Erre a tematikára építette országos felmérését a Pénzcentrum. Tízes skálán kérték a minősítést hét témakörben. A felületeiken megjelenő kérdésekre 6447 olvasójuk válaszolt. Kérdéscsoportonként ebből számították az átlagokat, de összesítették életkor, foglalkozás, területi megoszlás szerint is.


Mennyire boldogok?

A felmérésből kiderül, hogy leginkább a hölgyek (56 százalék) járták körbe a boldogság útjait. Életkorukat tekintve a 64 év felettiek (31 százalék), illetve a 25 évnél fiatalabb érdeklődését keltette fel a vizsgálat. A kutatók egyből a dolgok lényegére tértek: mennyire boldog az illető? Az átlagszám meglehetősen magas: 6,33. Legkevésbé tartják annak magukat a közmunkát végzők (4,58), míg a vállalkozók (7,09) kerültek az élre. Területi megoszlásban a Veszprém megyeiek érzik életüket a leginkább boldognak (6,81), egyedül a hevesiek átlaga maradt 6 alatt.

Kik a boldogok?

Az egészségre vonatkozó válaszok is veszprémi győzelmet hoztak csakúgy, mint az anyagi biztonságról szólók. A Veszprém megyeiek vélik leginkább stabilnak a pénzügyi helyzetüket. Foglalkozásukat tekintve nem meglepő, hogy a vállalkozók. Az viszont elgondolkodtató, hogy a háromgyermekes családok megfelelően tartják az anyagi stabilitásukat. A válaszadók úgy gondolják, a körülöttük élőkkel jó a viszonyuk. Erre adták a legtöbb pontot: 6,64 lett az átlag.

A következő kérdés a mindennapi tevékenységek minőségére vonatkozott. Az átlag 6,3. Az idősek az elégedettebbek (6,48), a férfiak jobban, mint a hölgyek. Foglalkozásukat tekintve leginkább a vállalkozók (7,2). A lakóhelyek közül itt is Veszprém megye vezet (6,83).

A végére hagytak egy aktuális témát. Kíváncsiak voltak, milyennek tartják az emberek a jelenlegi közbeszédet. Ebben viszont fordított sorrend alakult ki: a veszprémieket (6,4) irritálja a legkevésbé a politika és a közbeszéd tónusa, míg a Heves megyeieket és a fővárosiakat (7,0) frusztrálja a legjobban. Életkorukat tekintve a 64 év felettieket.

Az ELTE Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány tavalyelőtti és tavalyi kutatása kissé más eredményt hozott, mint a Pénzcentrumé:

boldogság, Veszprém megye a boldogság szigete
boldogság, Veszprém megye a boldogság szigete

[fbcomments]