Szórakozás · 2017.07.25.

VESZPRÉM MÁSKÉPP – Tele van a város el nem mesélt történetekkel

Érdekes felhívásra bukkantunk a minap a legnagyobb közösségi oldalon: a Veszprém másképp elindítója, Raffai Csilla különleges városnéző sétákra invitál minden érdeklődőt.

Az idegenvezető és geotúra-vezető legközelebb július 29-ére szervez kerékpáros túrát a Séd völgyébe, de erről majd később.


Miért kezdte el a tematikus városnéző séták szervezését?

Tele van a város el nem mesélt történetekkel. Gondoljunk csak például Veszprém geológiai fekvésére, Laczkó Dezső geológiai felfedezéseire: a kavicsfogú álteknős ősmaradvány feltárásra, több róla elnevezett vezérkövületre, vagy például Cholnoky Jenő, Lóczy Lajos munkásságára, melyek a várost geológiai értelemben amolyan klasszikussá tették. A Séd szépségéről, a Kolostorok és kertek jelenlegi és egykori látnivalóiról: a malmokról is bizony rengeteget lehet mesélni. Ezért döntöttem úgy, hogy Veszprém turisztikai kínálatát színesítő, újszerű, hiánypótló tematikus városnéző programokat indítok.

Mikor indultak a túrák?

Tavaly álltam neki az első sétaútvonal kijelölésének és a téma kidolgozásának, s az első túra tavasszal indult. Tartok geosétákat a Benedek-hegy körül Ammoniteszektől a malmokig – Millió éves léptekkel a teknős nyomában címmel, amelyen a geológiai érdekességek mellett a város történelméről, művészetéről, az ember alkotta látnivalókról is bőven szót ejtünk. A kétórás túrákon több millió évet járunk be pár óra alatt, kitágítva ezzel a résztvevők előtt a múlt fogalmát.
– Legközelebb malomtúrára indul.
– A nyáron a geológia mellett a Séd menti malmokra koncentrálok a Malomsorsok a Séd völgyében című túrán, s egy kiadós séta keretében az egykor duruzsoló tizenöt malomból nyolcat mutatok be az érdeklődőknek. Az aktívabb közönségre gondolva kerékpárra pattanva is bejárjuk ugyanazt az útvonalat (Malomkeréktúra). A túrán a malmok múltján és jelenén túl a jövőbeli lehetséges fejlesztésekről is szót ejtünk. Megyeszékhelyünkön jelenleg csupán tervszinten létezik malommúzeum, pedig működő malomba belépni már jó ideje nem tudunk. Úgy érzem, sokat kell még dolgoznunk azért, hogy ez a fontos veszprémi ipartörténeti érték ne tűnjön el nyomtalanul.
– További tervei?
– Nyáron a fenti témákon felül tervezek „titkos helyek” bejárására épülő városi sétákat is Belépni tilos? Velünk szabad! címmel. Az első ilyen túrát a Vár utca alatti közműalagúthoz és a húszemeletes tetejére tervezem, a másodikat a Benedek-hegy gyomrában az óvóhely és a régi kisvasút alagútrendszerébe, a harmadik túrán pedig kismesterségekről, műhelyekről, műhelytitkokról lesz szó. A nyár végén a turistaforgalom növekedésére építve a fenti három mellett egy új tematikus útvonal is terítékre kerül, a zsidó múlt Veszprémben. Mivel a téma az utcán hever, még számtalan irányban lehet és érdemes elindulni. Remélem, hogy a tematikus városnéző séták a veszprémieknek és a városban nyaraló turistáknak egyaránt érdekesek lesznek!

 [stextbox id=”warning”]

Malomkeréktúra a Séd völgyében két keréken július 29-én, szombaton 9-től 12 óráig

Töltsünk együtt egy kellemes délelőttöt, és keressük meg az egykor közkedvelt malmokat egy kényelmes városi tekergés keretében!

Utunk a szeszélyesen kígyózó Séd kanyarulatai közé vezet, ahol nyolc, egykor duruzsoló malom nyomait kutatjuk fel. A patak zúgásán kívül meghallgatjuk, mit mesélnek a még álló malomépületek, mit suttognak a romok. Megtudjuk, mit jelentett molnárnak lenni, mi a csuvározás, melyik malom volt „cseremalom”. A múlt mellett szót ejtünk a folyamatban lévő malomhasznosítási projektötletekről is.
Természetesen felidézzük a Betekints-völgy kialakulását is: az egykori Tethys-tenger hullámverését és a veszprémi márga, majd a városképet meghatározó dolomit képződését az ősi tengeraljzaton.
Találkozási hely: Laczkó-forrás (Veszprémvölgyi út 122.; GPS 47.093410, 17.881610)
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Laczkó forrás – Unger malom – Éllő malom – Puskás malom – Gabriel malom – Jezsuita templom – Frick malom – Margit tér – Margit romok – Ring malom – Benedek-hegy – Úrkúti malom – Pajta utcai Püspöki nyaraló épülete – Friedler malom (Hotel Historia Malomkert)
A geoséta hossza: 3,5 km, várható időtartama: 3–3,5 óra.
Részvételi díjak: 1200 forint (felnőtt) és 600 forint (gyermek).
Félúton minden résztvevő a Frick malom melletti Fricska Bisztró vendége egy pohár limonádéra. A végállomásunk, a Historia Malomkert (Friedler malom) pedig a főételt fogyasztó vendégeknek a ház borával kedveskedik.
Előzetes jelentkezés szükséges! A Facebook eseményre történő jelentkezést meg kell erősíteni egy rövid üzenetben (pl.: Messenger, e-mail, sms)! A túra tíz fővel indul.
Az idegenvezető és geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Raffai Csilla, 06 20 824 4675, csilla.raffai@gmail.com, https://www.facebook.com/veszpremmaskepp/

[/stextbox]

 [stextbox id=”grey”]Raffai Csilla a Pest megyei Ikladon született, régóta Veszprémben él. Az idegenvezetői képesítés megszerzését követően a Pannon Egyetem Idegenforgalmi és szálloda szakán szerzett diplomát. Később ugyanitt, de már a Turizmus Tanszék oktatójaként védte meg doktori disszertációját. A rendezvényszervezés és a protokoll mellett fő kutatási területe az innováció a turizmusban. Gyakorlati tudását is folyamatosan fejleszti: már három Bakony-Balaton Geopark régióban vezethet geotúrákat. A Világjáró Klub és a Folyosógaléria szervezése mellett újabban tematikus városnéző túrákat és geotúrákat is vezet Veszprémben és környékén. Veszprémiként szívügyének érzi a város turisztikai fejlődését. Kislánya, Lilla 2015-ben született.[/stextbox]


[fbcomments]