Sport · 2022.09.25.

Veszprém büszkesége, Lang Ádám

Ha arról lenne népszavazás Veszprémben, hogy ki a legsikeresebb futballszülöttje a városnak, nagyon sokan voksolnának Lang Ádámra. Én is ezt tenném. 

És egyáltalán nem értem, hogy mi ez a nagy csend körülötte a királynék városában. Sokkal többet érdemelne a ciprusi Omonia együttesének középső védőjátékosa, aki a védelem szélén is bevethető.

Ádi itt nőtt fel a szemünk előtt a veszprémi futballcsapatban. Ezért vallomással tartozom. Harcos, nagy munkabírású, keménykötésű, ellenféltől cseppet sem megijedő srácként ismertem meg. Csendes, szerény, udvarias fiatalember a magánéletben, aki ma már Zalán, Olivér és Flóra édesapja is. 


De meg nem fordult volna a fejemben, hogy NB I-es játékos lesz. Az sem, hogy külföldi klubokban játszik majd. De hogy a Bajnokok Ligájában is pályára léphet, kizártnak tartottam. És azt, hogy Európa-bajnokságra kétszer eljutva, címeres mez is lesz rajta, elképzelhetetlen volt.

Ezzel szemben Lang Ádám, Veszprém szülötte a hétfői, olaszok elleni Nemzetek Ligája csoport záróösszecsapásán ötvenharmadszor hallgathatja a Himnuszt felnőtt magyar válogatottként. Egészen lenyűgöző, elképesztő teljesítmény a királynék városából induló futballista életében.

A védőjátékos a Veszprém, ETO, Fehérvár, Nancy, Cluj futballútvonalon érkezett meg mostani klubjához, a ciprusi Omonia Nicosiához. Szorgalmával, kitartásával, szerénységével, taktikai érettségével, higgadtságával, tekintélyt parancsoló keménységével, kiváló helyezkedésével Marco Rossi kapitány egyik alapemberének számít a címeres mezes együttesben. És még az sem lehetetlen, hogy Ádám a hetvenszeres, ezüstcipős Nyilasi Tibort és a hetvenötszörös válogatott aranylabdás Albert Flóriánt is megelőzi a válogatott örök ranglistáján. Pályafutásába akár még egy világbajnoki részvétel is belefér. De a harmadik EB mindenképpen.  

A veszprémi utánpótlás-nevelő centrumban néhanapján fellobban a vita, vajon ki volt a nevelőedzője, kinek a felfedezettje Lang Ádám. Majd egyszer ez is pontosan kiderül. Van, aki Rugovics Vendelt említi, de ebben a kategóriában Orbán Tamás is versenyben van. A lényeg az, hogy nem veszett el és Veszprém nagyon büszke lehet Lang Ádámra.  

Donát Tamás

A képen Lang Ádám (Fotó: Eurosport)


[fbcomments]