Közérzet · 2016.08.01.

VÉSZHELYZET – Használhatatlan a helikopter-leszállóhely

Katanics Sándor DK-s önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóról üzente Brüsszelnek, hogy a kórház korszerűsítésre kapott milliárdokat sikeresen elköltöttük, de a politikusaink, döntéshozóink felelőtlensége, nemtörődömsége miatt a fejlesztések egy részét nem tudjuk használni, ez pedig emberéletekbe kerülhet, amiért a felelősséget valakinek vállalnia kell.

– Emberéleteket veszélyeztet Veszprémben, hogy a megyei Csolnoky Ferenc kórház onkológiai centrumának tetején megépített és tavaly decemberben nagy csinnadrattával átadott helikopter-leszállóhely a mai napig nem fogad gépeket, nem szolgálja a sürgősségi betegellátást – jelentette ki a képviselő azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet a sármelléki bázis mentőhelikopterének vasárnapi, bravúros landolása apropóján hívott össze a város forgalmas közúti csomópontjában. A Mártírok útján, a kórház előtt rendőri biztosítás mellett szállt le egy mentőhelikopter, hogy egy azonnali életmentő műtétre szoruló szívbeteg asszonyt a zalaegerszegi szívsebészetre szállítson.


Katanics Sándor a kórház előtt tartott sajtótájékoztatót

Katanics Sándor a kórház előtt tartott sajtótájékoztatót

Egyébként a mentőhelikopterek az aréna mögötti ideiglenes leszállóhelyen landolnak, és onnan viszik és hozzák a súlyos betegeket, mint azt a nyolcéves, vízbe fúlt, majd újraélesztett kisfiút, akit a minap Zánkáról hoztak további ellátásra a veszprémi kórházba.

„Veszprémi polgárként, Veszprém önkormányzati képviselőjeként a betegek életének megóvása érdekében arra szólítom fel az illetékeseket, az átadáson ott illegő-billegő, fotózkodó hatalmasságokat, hogy cselekedjenek végre! Vagy ha nem, akkor arra kérem az egészségügyben dolgozókat, a rendőrség munkatársait, hogy az emberéletek megóvása érdekében tegyék azt, amit egy mentős társuk javasol! Akár mindennap, amikor erre szükség van, szálljanak le a Mártírok útja elején a kórház előtt, ahogyan ezt tegnap délelőtt tették! S talán akkor majd kiderül, ki a felelőse annak, hogy jogalkotási és -alkalmazási problémák miatt emberéletek kerülhetnek veszélybe!” – fogalmazott a képviselő a médiának eljuttatott sajtóanyagban.

Tavaly decemberben a sajtónak is bemutatták az onkológiai centrum tetején lévő leszállópályát. Azóta sem működik. Fotó: Nagy Lajos

Tavaly decemberben a sajtónak is bemutatták az onkológiai centrum tetején lévő leszállópályát. Azóta sem működik. Fotó: Nagy Lajos

Portálunk több alkalommal foglalkozott már a helikopter-leszálló ügyével. Tudósítottunk a tavaly decemberi átadásról, majd március közepén dr. Hornyák Lajost, az onkológiai centrum vezető főorvosát kérdeztük, akitől a következő magyarázatot kaptuk a leszállóhely használatbavételének késlekedésére:

„–  A hivatalos válasz az, hogy a tetőn V-ös fokozatú repülőtér található. Ahhoz, hogy itt leszálljon bármi, nagyon komoly személyi és műszaki feltételeknek kell megfelelni – reptérparancsnok, tűzoltóság, egyebek –, ennek alapján kaphat csak működési engedélyt a fogadópálya. Ezen engedélyek beszerzése csak az épület műszaki átadását és használatbavételi engedélyének kiadását követően lehetséges, így ezt a folyamatot csak márciusban indíthattuk el. 

Valamikor régen leszállhattak a mentőhelikopterek közvetlenül a kórház udvarán…

– Igen, de a kórház udvara szabad mezős leszállóhelynek minősült, ugyanúgy, mint az, amelyik most, illetve már az onkológiai centrum építésének kezdete óta a Tesco mellett fogadja a gépeket. Éjszaka például – irányfények hiányában – nem szállhatott le helikopter itt a város közepén. A tetőn most egy kivilágított, szabványnak megfelelő, ötödosztályú repülőtér van, rendes leszállófényekkel.”

Néhány héttel ezelőtt dr. Dávid Gyulának, a kórház frissen kinevezett főigazgatójának is feltettük a kérdést, aki így válaszolt:

„– Mivel a helikopter-leszállóhelynek ötödosztályú repülőtér besorolása van, az előírások meglehetősen szigorúak. Az engedélyeztetés, valamint a technikai és személyi háttér biztosítása a kórház feladata, és mindezt nekünk kell majd finanszírozni is. Folyamatban van a dolog.

– Van vagy lesz erre keret az intézmény költségvetésében?

– Mondjuk úgy, hogy keletkezik…

– Elvonják máshonnan? Hol lehet még húzni a nadrágszíjon?

– Csak példaként: sokat tudnánk spórolni a hőtechnika korszerűsítésével. Persze ehhez először pénz kell, de pályázatokkal ez is megoldható.”

Ma ismét megpróbáltunk hivatalos forrásból tájékozódni arról, hol tart az engedélyezési folyamat, de a főigazgató szabadságon van, a helyettesét keresve pedig a titkárságon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az intézmény vezetése ebben az ügyben egyelőre nem kíván nyilatkozni.


[fbcomments]