Közérzet / Életmód · 2015.06.15.

Vérszívó ingatlanárgyilkosok – Világjelenség a poloska

Korunk vérszívó vámpírjai köztünk élnek, ráadásul sokkal közelebb hozzánk, mint azt legmerészebb álmunkban is gondolnánk. Drakula grófra csak annyiban hasonlítanak, hogy ők is éjszaka merészkednek elő rejtekhelyükről és vérünkre fáj a foguk. 

Éjszakai vérszívók

Éppen akkor törnek ránk, amikor éjszaka legbékésebb álmunkat alusszuk, s előfordul, hogy az első támadások után – információ és a megfelelő ismeretek hiányában – sokan allergiára,  bőrbetegségre gyanakszanak. Mire az ember hosszas nyomozás után rájön, hogy ágyi poloskával van dolga, akkorra ezek a kis, apró szörnyek olyan mértékben képesek elszaporodni, hogy irtásuk a gyakorlott szakembert is próbára teszi.

Az élősködő terjedése korábban az elégtelen higiénés viszonyokhoz és a zsúfolt életkörülményekhez kötődött.  A gázmesterek szerint a poloskairtás mennyisége az elmúlt években megkétszereződött, elsősorban a fővárosban. Információink szerint balatoni luxusszállókban és megyei „csúcslétesítményekben” is volt már poloskairtás, a veszprémi lakótelepeken pedig egyre gyakrabban hívják a szakembert.

Tabu a poloskás ingatlan

A poloska a fél világot lerohanta, Ausztráliában, Dániában, Dubajban, a 2010-es téli olimpia előtt a kanadai Vancouverben okozott nyugtalanságot, New Yorkban például a mozikba fészkelték be magukat. Az Egyesült Királyságból, Közel-Keletről és Afrikából is terjed. Az emberek általában használt bútorokkal, régi festményekkel, könyvekkel hurcolják haza. Világjelenség tehát a vérszívó élősködő elszaporodása, de nem beszélünk róla, mert tabu témának számít. Betegséget nem okoz, talán ez az oka annak, hogy alig vannak adatok a terjedéséről. A poloskával az a gond, hogy megelőző fertőtlenítésre nincs lehetőség, csak akkor lehet irtani, ha már van. Tehát tudunk róla, de még a sajtó is kesztyűs kézzel kezeli a témát, mert ha kiderül, hogy egy-egy lakótelepi ingatlanban megjelentek a gázmesterek, a lakásárak zuhanni kezdenek, az érintettek pedig a személyiségi jogaikra hivatkozva hallgatnak.

Fél év vértelenül

– A poloska akár fél évig is rejtőzködik táplálék nélkül, csak az ember megjelenésére indul akcióba. A nappalokat szűk hézagokban és repedésekben tölti, csak akkor jön elő, amikor az ember már mély álmát alussza. Ha egy lakás fertőzött, onnan könnyen és gyorsan átmasírozik más lakásba is, különösen a panelekben, a legapróbb nyílásokon, a vezetékek mellett visszatér, ismét felbukkan és szaporodik – mondják a gázmesterek. Nem érzékeny a tisztaságra, kizárólag az ember vonzza. Sokan még mindig nem ismerik fel a csípését, nem tulajdonítanak neki nagyobb jelentőséget, pedig kegyetlenül viszket. Néha még az orvosok is allergiaként vagy bőrbetegségként kezelik.

Az irtás drága és brutális

Irtása költséges beavatkozás, a komplett irtás 40–45 ezer forint körül alakul, ez két alkalommal történő irtást jelent, két hét eltéréssel, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a lárvák kikeljenek és érintkezzenek a szerrel. Ami ennél olcsóbb, az okot adhat a gyanakvásra, hogy az irtás nem lesz megfelelő, nem lesz tartós. A kereskedelmi forgalomban szabadon vásárolható szerek sem jelentenek megfelelő védelmet. Miközben egyre csak próbálkozunk a házi irtással, ők csak szaporodnak, egy kifejlett nőstény naponta 4–5 petét rak, amiből nyolc  nap múlva ki is bújnak a lárvák. Így mire a büszkeségünket, szégyenérzetünket félretéve szakembert hívunk, már olyannyira elszaporodhatnak, hogy az edzett egészségügyi gázmestereket is kemény feladat elé állíthatják.

Az irtás brutális állapotokat hagy maga után: a fekhelyeket és környéküket kezelik permetezéssel és légtérkezeléssel, különös figyelemmel az ágyneműtartókra, tapétaillesztésekre, konnektorok, kapcsolók környékére, a parketta réseire, az álmennyezet illesztéseire, fali képek hátoldalára. És ez idő alatt a lakás általában nem használható.

nyr


[fbcomments]