Kultúra · 2021.11.10.

Versmaraton – Költők olvassák fel verseiket

Egyre kevesebb verset olvasunk, de nézzük és hallgatjuk azokat. Vajon a költemények ugyanúgy hatnak ránk, ha más-más érzékszervünkkel fogadjuk be szépségüket? A hétköznapok rohanásában ez a kérdés föl sem merül bennünk, de talán a versünnep, a mai Versmaraton eszünkbe juttatja.

A Szép versek sorozat borítóin minden évben a kötetekben szereplő költők bélyeg nagyságú fényképei népszerűsítették az alkotókat. A könyvek gerincén hosszú évekig Mészöly Miklós és Döbrentei Kornél vonzó férfiarcai dicsérték a szerkesztők esztétikai ízlését. Izgalmas volt követni, ahogy az alkotók velünk öregedtek, például Zalán Tibor arcait egymás mellett pár év különbséggel…

A költészet napjának áprilisi ünneplését elvitte a járvány – mint sok minden mást is. A Petőfi Irodalmi Múzeumban ma, november 10-én 22 óráig Versmaraton zajlik. A 90 éves Czigány György és a 21 éves Nagy Lea közt mindenféle korú, sokféle műfajt alkalmazó, különböző nézetű költő olvassa fel verseit. Nagyszerűen megfér egymás mellett Nádasdy Ádám és Mezey Katalin, Kemény István és Lackfi János, Ladik Katalin és Tóth Erzsébet, Fenyvesi Ottó és Nagy Zsuka. Mindezt a Kossuth Rádió élőben közvetíti.


A diákok egy része kedveli ezt a formát. A kötelező verseket telefonról, a Youtube-ról tanulják. Tanáraik megdöbbentek, amikor a hatodikosok Latinovits hangján dörögték Edward király haragját, de a rugalmasabbak már megengedik, hogy tanulóik az órán a világhálón keressék a verseket. Az ifjak szép lassan leszoknak a könyvből olvasásról. Sőt, a nebulókat a tankönyvek sem vezetik vissza a költeményekhez.

Az elemzésre feladott műveket a többség szintén a telefonján böngészi, ahol a képernyő mérete kizárja az adott mű szerkezetének áttekintését, hiszen meghatározott számú sor fér az ablakocskába. Emlékszem, milyen nehezen vettem rá unokámat, hogy az Ady-kötetet használjuk a dolgozathoz. Teljesen megdöbbent, mennyi információhoz jutott a könyv néhány perces lapozása után. A tankönyvekhez ma már nem szerkesztenek szöveggyűjteményt, így azok a gyerekek, akiknél otthon nincsenek verseskötetek, azt hiszik, a magyar költészet csak abból a néhány műből áll, amelyek az irodalomkönyveikben találhatók. Mások meg vannak győződve arról, hogy amit a Youtube-on nem találnak, az nincs is. Mindegy, hogy megzenésítve, színészek előadásában vagy a költő által deklamálva, de rengeteg gyönyörű vershez férhetünk hozzá. Ehhez is kiváló alkalom a mai Versmaraton.


[fbcomments]