EKF / Kultúra · 2021.07.16.

Vers a peronon! Nagyszerű színészi feladat

Ünnepinek épp nem mondható, ám meglehetősen szokatlan körülmények között élőben hallgathattak költeményeket a veszprémi pályaudvar utasai a Vers a peronon! keretében.  A Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület kezdeményezését idén nyáron a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatja.

– Ismerem magát – lépett széles mosollyal Gáspár Sándor Kossuth-díjas színművészhez egy láthatósági mellényt viselő férfi a Vers a peronon! sajtótájékoztatóján.

És mielőtt a megszólított válaszolhatott volna, a vasutas folytatta:

– Az Üvegtigrisből ismerem, erre meg a hangszórókból is magát hallom – örült meg a két élmény összekapcsolásának. 

Ilyen kellemes, laza volt annak az együttműködésnek a bejelentése, miszerint az EKF és az Aranyhíd Egyesület közösen próbálkozik a régióban a magyar költészet népszerűsítésével. Igyekeznek lépéseket tenni, hogy az irodalom legyen része a hétköznapjainknak. 

Szálinger Balázs költő, Gáspár Sándor Kossuth-díjas színművész, Halas Adelaida színművész, Czompó Gábor és Körmendi György, az Aranyhíd Egyesület társelnökei

– Szeretnénk megmutatni a programsorozattal, hogy a versek jóval többek annál, mint ami tanulmányainkból megmaradt a fejünkben. Segítenek megérteni önmagunkat, más embereket, a bennünket körbevevő világot – foglalta össze Varga Richárd, az EKF irodalmi projektjeiért felelős projektmenedzser (civilben maga is irodalomtanár) az összefogás célját.

Czompó Gábor ötletgazda, a civil egyesület társelnöke elmondta, miképp indult három éve a Vers a parton! Balatonalmádi három strandján napi egy-egy vers bemutatásával. A kultúra iránti igény példájaként értékelte, hogy két év múltán már az ország 98 településének vasútállomásain, buszpályaudvarain szólalnak meg a magyar költők alkotásai.

A Máv-Volán társaság vezetői nagyszerű partnereknek bizonyulnak: nemcsak a technikai megvalósításról gondoskodnak, de jó néhány esetben a versek választásában is határozottan képviselték álláspontjukat. Hogy melyik járat előtt hangzanak fel a költemények, azt az állomásfőnökök határozzák meg.

A szerelvények mozgatása, érkezése különös aláfestésnek bizonyult, de a profi művészeket nem zavarta. Halas Adelaida két éve vesz részt a versek bemutatásában.

– Nagyszerű színészi feladat 42 másodpercben hangulatot teremteni, olykor egy teljes drámát felépíteni – mondta. – Örülök, hogy a részese vagyok!

A jelenlévő újságírók és a közönség meggyőződhetett erről Szabó Lőrinc Nyár című, 32 egytagú szóból álló költeményének bemutatásakor.

Gáspár Sándor szabadságát megszakítva jött a peronra Kányádi Sándor művével:

– Nekem ezek a felvételek lehetőséget kínálnak az elmélyülésre, így föl sem merült bennem, hogy esetleg az idén ne vállaljak részt az Aranyhíd kezdeményezésében.

Szálinger Balázs költőnek nem volt szokatlan a szerep, rendszeres fellépője irodalmi és zenei esteknek. Az ő versei kezdettől hallhatók a hangszórókból. Idén Nagy Péter és Csuja Imre mondja azokat, de a pályaudvar közönsége az ő előadását tapssal jutalmazta.

A program október 6-án zárul.

Fotók: Jófejű István

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!