Közérzet · 2020.03.20.

VENDÉGSZERZŐNKTŐL – Elmélkedéseink korona idején

Móricz után szabadon

Fizetéskor derült ki, hogy csak készpénzt tudnak elfogadni. Nem baj, mondtam a fiatal eladólánynak a zsebemben kotorászás közben, legfeljebb előadom a hét krajcár sublótjelenetét mai feldolgozásban. Még vissza is kérdezett, látszott, hogy egy kukkot sem ért az egészből. Nesze neked, ifjú generáció.
Aztán este informatikus egyetemista fiammal és barátjával volt szerencsém rövid úton autózni. A programozásról társalogtak. Még jó, hogy már sötét volt, nem kellett úgy csinálnom, mintha bármit is értettem volna belőle. Nesze neked, öreg generáció.


Hittan

A belterjes házasságokból született utódokat fenyegető veszélyek hallatán tudatosodott bennem, hogy mégiscsak Isten teremtményei lehetünk, hiszen Ádám és Éva leszármazottjai csak egymással, és gyermekeik szintén csak egymással hozhattak létre párkapcsolatot – ez a belterjesség. Az orvosi szemlélet szerint ez az utódoknál nagy százalékban intelligenciacsökkenéssel jár.
Szerintem a tétel kipipálva.

Uborka nélkül

A vírus miatt nincs ok pánikra, mondta a köztévé reggeli adásában a jól értesült bemondó. Abban a pillanatban az emberek megrohanták a boltokat, és rozsdás vasig kifosztottak mindent, ami ehető és mozdítható volt a polcokon. A hónap utolsó napján (fizetés még sehol!) plafonig megrakott kocsikkal tolongtak egymás sarkán. Egy fiatal pár asszonykája ellentmondást nem tűrő hangon utasítgatta a férjét, hogy a maradékból még mit pakoljon. A férj blazírt arccal megállt egy árválkodó uborkás üveg előtt.

Az nem kell – szólt rá az asszony.
De drágám, uborka nélkül nem lehet meghalni…

Miatyánk

Egy orvoslásban (is) jártas szóvivő szerint úgy előzhetjük meg a koronavírus-fertőzést, hogy gyakran mosunk kezet. Alaposan, az ujjbegyeket, az ujjközöket is, súroljunk át mindent, hosszan, lehetőleg 40-50 másodpercen keresztül. Szerinte, hogy ne kelljen sokat számolni, énekeljük el inkább kétszer a boldog szülinapot.
Szerintem meg kétszer mondjuk el közben a Miatyánkot. Sosem lehet tudni…

Művészi szabadság

Ábrázolták már Jézust mindennek, koldustól a glóriás gyógyítón keresztül a haragos tanítóig, ostorozva a hitetleneket és megverten a hitetlenektől, de – hogy is mondjam finoman – az azonos neműekhez vonzódónak még nem. Vagyis de, most már ez is megvan, és a világ azon fele, amelyik mosolyogva fogadta az erősen vallásellenes, és az iszlámot is sokszor kigúnyoló francia hetilap ominózus rajzait 2015-ben, most kifordult magából, dühöt és megaláztatottságot kiálltva Krisztus megcsúfolásán.
És most a világ másik felén a sor, hogy a művészi szabadságra hivatkozzon.

Barátosi András


[fbcomments]