Közérzet · 2021.04.19.

Vélemények az iskolanyitásról

Három szervezet is elmondta véleményét a mai iskolanyitással kapcsolatban. A Társaság a Szabadságjogokért, a Civil Közoktatási Platform és a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség jobbító szándékú javaslatokat is megfogalmazott.

Az iskolák nyitásáról szóló döntés meghozatalakor az életvédelem mellett olyan tényezőket is figyelembe kell venni, amelyek közép- vagy hosszútávon jelentkeznek és jelentős hátrányt eredményezhetnek egyes társadalmi csoportok helyzete, vagy a gazdaság működése szempontjából – írja a TASZ. Állásfoglalásukban összefoglalták, hogy az iskolák felelős újranyitásához mely szempontokat kellene figyelembe venni, és ezek alapján milyen feltételek mentén hozható felelős döntés.

A Civil Közoktatási Platform véleménye az iskolanyitást kísérő elfogadhatatlan utasításokról ír. A szervezet szerint az oktatási kormányzat és az állami iskolafenntartó nemhogy nem tesz intézkedéseket a nyitással járó fertőzésveszély csökkentése és a fertőzéstől jogosan félő szülők, tanulók segítése érdekében, hanem kifejezetten akadályozza a kármentést.

Véleményük itt olvasható.

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség nyílt levelet juttatott el a döntéshozókhoz, amelyben többek között ezt írják:

Kérjük a döntéshozókat és a tankerületek vezetőit, hogy hagyjanak fel a szülők presszionálásával, és működjenek együtt a szülőkkel és a pedagógusokkal, hogy a gyerekeknek a legkisebb kárt kelljen elszenvedniük ebben a kellemetlen és lehetetlen helyzetben.

Hagyják, hogy a pedagógusok – lehetőségeikhez képest – segítsék az otthonmaradó diákokat, ne akadályozzák, hogy hivatásukat tanítványaik és a sikeres tanévzárás érdekében gyakorolják.

A pedagógusoknak tegyék lehetővé, hogy az otthon maradó diákokat is érdemjegyekkel láthassák el annak érdekében, hogy megfelelő számú jegy birtokában a tantestület döntése alapján értékelhetők legyenek a tanév végén.

Gyermekeink jövője mindannyiunk számunkra a legfontosabb. Úgy látjuk, hogy mind a pedagógusok, mind a szülők megtettek, és meg is tennének mindent a jelen helyzet észszerű megoldása érdekében. Az oktatásirányítás segítő támogatásával a jövőben is biztosítható lenne, hogy az iskolai szereplők – diákok, szülők és pedagógusok – könnyebben viseljék a több mint egy éve tartó, eddig is hatalmas veszteségekkel járó járványhelyzetet.

Együttműködésre, összefogásra van szükség. A gyerekeink érdekében. Mindannyiunk érdekében.

Képünk illusztráció

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!