Közérzet / Kultúra · 2017.10.04.

VEKF 2023 PÁLYÁZAT – Megvannak a nagykövetek, elkészült az arculatterv

Megvannak a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat nagykövetei, és elkészült a pályázat arculatterve is. Minderről a városházán tájékoztatták a sajtó képviselőit.

– Veszprém nyilvánvalóan be fog jutni a második körbe – jelentette ki határozottan Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatón. – A pályázatírás úgy két–két és fél éve folyik, és december 20-a a benyújtás határideje.


A pályázati szándékot november 20-áig kell a jelentkezőknek jelezniük a szervezők felé, és 2018 januárjában-februárjában derül ki, mely városok jutottak a következő fordulóba.

– Célegyenesben vagyunk, hetente ülésezik a művészeti tanács – mondta a polgármester. – Az első körben egy stratégiai dokumentumot kell benyújtanunk, amelyre a tizenkét tagú nemzetközi zsűri ajánlásokat fog megfogalmazni, amennyiben továbbjutunk. Tulajdonképpen egy városfejlesztési pályázatot vár a bizottság, egy közös tervet a városról, amit mi megalkottunk. Erős pályázat lesz a miénk.

Veszprém a bakonyi és a balatoni régióval összefogva indul az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséért. A sajtótájékoztatón bemutatták a pályázathoz felkért nagyköveteket, olyan embereket, akik kötődnek Veszprémhez és a térséghez, és akik erősítik a pályázatot. Ők a következők: Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke, Gulyás Péter tizenhatszoros Magyar Bajnok kézilabdázó, Laposa Zsófia borász, Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke, Likó Marcell Fonogram- és Gizella-díjas zenész, a Vad Fruttik zenekar vezetője, rádiós műsorvezető, Mikósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő, M. Tóth Géza Oscar-díj-jelölt, Balázs Béladíjas filmrendező, producer, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Ókovács Szilveszter operaénekes, zenekritikus-publicista, rádiós és televíziós műsorvezető, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Szakály György, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, egyetemi tanár, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Zoób Kati divattervező, a Katti Zoób divatmárka megalkotója.

A hullám nem csupán a Balaton vizére és a Bakony hegyvonulatára utal, hanem asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is

A hullám nem csupán a Balaton vizére és a Bakony hegyvonulatára utal, hanem asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is

Az EKF 2023 térségi pályázat arculatának megtervezésére kiírt meghívásos pályázat nyertese Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész lett, akinek éppen a nyár elején volt kiállítása Veszprémben. Az EKF-pályázat emblémája Veszprém városán túl elsősorban a Bakony–Balaton térségének egyes régiói között létrejövő együttműködést, valamint az ebben rejlő pozitív tartalmakat jeleníti meg. A régióra jellemző példátlan kulturális és földrajzi sokszínűséget és azok kölcsönhatását, összemosódását az emblémában fő elemként megjelenő hullámmotívum szimbolizálja.


[fbcomments]